Nevjerojatan prijedlog zakona: Društvenim mrežama zabranilo bi se blokiranje ili izbacivanje političara?

Ako zakon bude prihvaćen, društvene bi mreže mogle biti kažnjene sa 250 tisuća dolara po danu ako blokiraju ili izbace političara koji se kandidira za dužnost na državnoj razini.

Martina Čizmić | 03.05.2021. / 16:02

Društvene mreže (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Florida bi uskoro mogla postati prva američka savezna država koja bi izrijekom zabranila društvenim mrežama da blokiraju profile političara na svojim platformama.

Kako stoji u prijedlogu zakona koji je prošao lokalnu razinu i trenutno je na putu prema uredu guvernera, društvenim bi se mrežama zabranilo izbacivanje ili blokiranje političara, kao što se to dogodilo bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na Facebooku i Twitteru.

Ogluše li se društvene mreže o tu zabranu, mogle bi biti kažnjene s 250 tisuća dolara po danu (ako se radi o političaru koji se kandidara za savezni položaj) odnosno 25 tisuća po danu (ako se radi o kandidatu za neki drugi politički položaj).

Zagovornici ovog zakona ističu kako žele spriječiti društvene mreže da cenzuriraju političare s čijim se stajalištima ne slažu. Ističu kako društvene mreže (i kompanije koje stoje iza njih) jednostavno imaju "snagu kontrolirati slobodu govora".

Velike tehhnološke tvrtke moraju snositi odgovornost, ne mogu biti ostavljene bez nadzora. Postaju prevelike i zaista problematične, a to je onda i problem Prvog amandmana, istaknuo je predstavnik republikanaca Blaise Ingoglia za Tampa Bay Times.

No, kritičari naglašavaju kako bi se ovim zakonom onemogućila borba protiv opasnog sadržaja i lažnih informacija. Lobistička tvrtka NetChoice, s druge strane naglašava kako je floridski zakon neustavan.

Prijedlog zakona napušta konzervativne vrijednosti, krši Prvi amandman i prisilio bi internetske stranice da pruže prostor za antisemitski, rasistički i sadržaj prepun mržnje, ističu iz NetChoicea.

Unatoč svim prigovorima, sve je izglednije kako bi floridski prijedlog zaista mogao postati i zakon. Naime, u guvernerovom uredu, koji ima moć pretvoriti prijedlog u zakon, sjedi republikanac i poznati Trumpov saveznik, Ron DeSantis.

Hoće li zakon zaista i krenuti u primjenu, upitno je. Naime, voma je izgledno da će prije toga završiti na sudu, gdje će o njegovoj ustavnosti odlučivati suci.

Izvor: Tampa Bay Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti