Nevjerojatan rast: Ulaganje u ovu kompaniju bila je najbolja investicija desetljeća

Investitori koji su na vrijeme prepoznali važnosti Netflixa i početkom 2010. u kompaniju uložili 1 milijun dolara, vrijednost njihova uloga sada se povećala na više od 43 milijuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.12.2019. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su neki naglo obogatili tijekom kriptogroznice krajem 2018. godine iskoristivši nevjerojatan rast bitcoina tijekom nekoliko mjeseci, investitori koji igraju dugoročno tijekom ovog desetljeća obogatili su se ulaganjem u – Netflix.

Netflix (Foto: AFP) Provjerite bankovne račune! Korisnici Netflixa na udaru hakera

Dok smo prije morali ići u videoteke ili čekati neki film na TV-u (novine su se obavezno kupovale petkom zbog TV programa), generacija odrasla na Netflixu filmove i serije često gleda isti dan kada postanu dostupni te na njima može uživati na velikim ekranima, tabletima ili mobilnim uređajima. Dok nam je to danas normalno i uobičajeno, 2010. streaming je bio tek u povojima, a Netflix je na vrijeme i prije drugih prepoznao važnost streaminga, ali i stvaranja originalna sadržaja te je tijekom posljednjih deset godina višestruko povećao bazu svojih korisnika.

Netflix je danas jedna od 40 najvrjednijih kompanija u SAD-u čija se tržišna vrijednost posljednjih dana kreće između 140 i 150 milijardi dolara, a prema podacima iz prošlog kvartala, broj pretplatnika diljem svijeta iznosi skoro 160 milijuna.

Konstantan rast broja pretplatnika, uključujući i pretplatnike iz drugih tržišta pored SAD-a, vrijeme koje oni provode uz Netflix te kvalitetan originalni, ali i ostali dostupan sadržaj, ključni su generatori rasta cijene dionica tijekom desetljeća. Prema CNBC-u, upravo je dionica Netflixa ostvarila najbolji rast na burzovnom indeksu S&P 500 – u odnosu na početak 2010. do danas, ostvaren je prinos od čak 4181 posto. Ulog od milijun dolara u dionicu Netflixa 1. siječnja 2010., danas bi vrijedio oko 43 milijuna dolara, analizirali su na CNBC-u.

Apple tv+ Može li Apple svojim videoservisom ugroziti i Netflix?

Netflix je, naravno, tijekom desetljeća imao i svojih padova, a pitanje je i što možemo očekivati u budućnosti. Naime, sve je veća konkurencija na tržištu i Netflixu danas prijete kompanije poput HBO-a, Applea, Disneya i drugih te je pitanje kako će se sve veći broj pretplatničkih videoservisa odraziti na broj korisnika Netflixa i njihovo poslovanje. Jasno je kako korisnici neće htjeti plaćati 2, 3 ili više pretplata pa će dio njih u budućnosti možda odustati od Netflixa i plaćati pretplatu samo na Disney+ ili neki drugi servis.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti