Nevjerojatna cifra! Prodan je najskuplji automobil na svijetu

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe postao je najskuplji automobil na svijetu za koji je privatni kolekcionar platio pravo bogatstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2022. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su automobili poput modela Aston Martina, Ferrarija pa i Rimčeve Nevere za većinu ljudi preskupi i nikada ih neće imati prilike posjedovati, njihova je cijena zaista sitnica prema Mercedesu koji je nedavno prodan za nevjerojatna 142 milijuna dolara. U ovom slučaju nije riječ o nekom novom i nabrijanom modelu s pregršt tehnologije i autonomijom, već o modelu starom više od 60 godina.

Slika nije dostupna AMD-ovi procesori omogućili Mercedesu nagradu za konstruktora godine u F1

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe iz 1955. godine sve do sada bio je dio Mercedesove kolekcije automobila i ne treba sumnjati da je u odličnom stanju, iako je jasno da nikada neće juriti brzinama od 300 km/h koje je 1965. mogao uhvatiti. Automobil je poseban jer je riječ o jednom od samo dva napravljena prototipa, a ime je dobio po tadašnjem glavnom inženjeru tvrtke Rudolfu Uhlenhautu. Prodan je početkom mjeseca na zatvorenoj aukciji održanoj u Mercedes-Benzovom muzeju u Stuttgartu.

Prodan je privatnom kolekcionaru i, očito, strastvenom ljubitelju automobila, a novcem od prodaje pokrenut će se Mercedes-Benz Fund, fond za globalne školarine.

Sa spomenutom prodajnom cijenom, ovaj je Mercedes postao najskuplji automobil na svijetu, premašivši više nego dvostruko dosadašnjeg rekordera, Ferrarija 250 GTO iz 1963. koji je prije četiri godine prodan za 70 milijuna dolara, komentirali su iz kompanije Hagerty, koja prati vrijednost kolekcionarskih automobila.

Slika nije dostupna Mercedes impresionirao: Domet njihovog Vision EQXX-a premašio 1000 kilometara u stvarnim uvjetima na cesti

Prema Brianu Raboldu iz te kompanije, automobili za utrke iz tridesetih i pedesetih godina iznimno su rijetki i većinom ih posjeduju tvornice, tako da će za svaki model iz tog razdoblja koji se pojavi na tržištu potražnja biti iznimno velika, što objašnjava i ovako visoku cijenu.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti