Pasite oči, predstavljen "ubojica Tesle": Mercedesov VISION EQXX pruža domet od 1000 kilometara i neviđen luksuz

Mercedes Benz i službeno je predstavio svoj električni luksuzni automobil VISION EQXX. Fokus tog Mercedesova najnovijeg automobila su domet, luksuz, udobnost i učinkovitost stila.

Branimir Vorša | 04.01.2022. / 12:18

Čuveni njemački autoproizvođač Mercedes Benz na ovogodišnjem sajmu CES 2022 predstavio je električnu zvijer koja ima 1000 kilometara dometa i koja je automobil kakav se definitivno ne viđa svaki dan. S karakteristikama koje pruža njihov najnoviji električni automobil VISION EQXX možda je i dosad najozbiljniji konkurent Teslinom Modelu S.

Iz Mercedesa su krajem 2021. najavljivali predstavljanje VISION EQXX-a za sam početak 2022. godine, što se upravo i dogodilo, a kompanija taj svoj najnoviji električni automobil želi predstaviti kao njihov najučinkovitiji dosad napravljen i koji zapravo može prijeći 100 kilometara koristeći svega 10 kilovata snage. Preneseno u termine potrošnje klasičnih automobila s unutarnjim sagorijevanjem, to je ekvivalent potrošnji od litre goriva na 100 kilometara.

Brojke koje je Mercedes predstavio su impresivne i daju uvid u stvarne performanse VISION EQXX-a.

Slika nije dostupna Mercedes početkom 2022. predstavlja svoj hiperučinkoviti električni automobil s autonomijom kretanja od 1000 kilometara

Riječ je o električnom automobilu koji "pokreće softver" i koji se fokusira više na cestu i put nego na druge inženjerske procese. Ipak, to ne mora značiti ništa loše jer je cilj tog električnog automobila da vozačima pruži užitak tijekom dugih putovanja.

Službeno, njegova autonomija kretanja iznosi 992 kilometra, odnosno gotovo 1000 kilometara. Tijelo automobila dizajnirano je s ciljem aerodinamičnosti, a u njegovoj izradi korišteni su 3D isprintani materijali.

Što se konkurencije tiče, predstavljanjem VISION EQXX-a Tesla je sad ostala u zaostatku jer nema automobil koji bi se mogao usporediti s takvim luksuznim vozilom. U Tesli i dalje igraju na pristupačnost cijene i pružanja osjećaja otmjenosti vozila, no kad je riječ o sveukupnom luksuzu i efikasnosti, Mercedes je upravo preuzeo čelnu poziciju u tom segmentu tržišta električnih automobila.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti