New York zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša, poznato je i kada

Stanovnici savezne države New York moći će benzince i dizelaše kupovati još 14 godina, nakon čega će se moći prodavati samo vozila s nultom emisijom stakleničkih plinova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2021. / 14:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve većem broju američkih saveznih država i država diljem svijeta koje su pokazale palac dolje benzincima i dizelašima pridružio se i New York. Ova je savezna država donijela zakon prema kojem se od 2035. godine više neće smjeti prodavati automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, već samo automobili s nultom emisijom stakleničkih plinova. Donošenje ovog zakona jedan je korak prema ispunjenju ciljeva o smanjenju emisije stakleničkih plinova od 85 posto do 2050. godine.

Slika nije dostupna U Velikoj Britaniji udio električnih automobila dostigao dizelaše

Nakon donošenja zakona, sada su pred svima u ovoj saveznoj državi veliki izazovi u ispunjenju tog cilja. Naime, trenutačno je udio električnih automobila u prodaji ukupnog broja automobila samo oko jedan posto te bi tijekom sljedećih 14 godina taj udio trebao višestruko porasti. Da bi se ti planovi ispunili, za početak je potrebno da se cijena vozila s električnim motorom približi ili izjednači s cijenama benzinaca i dizelaša. U tome će svakako pomoći poticaji za kupovinu električnih automobila, no mnogima to neće biti dovoljno da se predomisle i zamjene dosadašnja vozila s električnim automobilima.

Ono što je neophodno za tranziciju na električna vozila jest infrastruktura, odnosno izgradnja dovoljnog broja stanica za punjenje. New York bi tako trebao razviti mrežu brzih punionica na autocestama, dok bi u samim gradovima trebali razviti mrežu sporijih punionica, pogotovo u sklopu trgovačkih centara, parkirališta, javnih garaža itd.

Slika nije dostupna Norveška priprema još jedan korak prema potpunoj elektrifikaciji

Jedno od potencijalnih rješenja, naglašavaju na stranici Ars Technica jest i postavljanje punjača u stupove javne rasvjete. Takvo rješenje, a za koje se i za Lijepu Našu zalaže i hrvatska udruga vlasnika električnih vozila Strujni krug, već se primjenjuje u nekim gradovima poput Londona i Los Angelesa.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti