Borba za čiste gradove: Poznati hrvatski poduzetnici pokrenuli Strujni krug

Udruga Strujni krug zalagat će se za modernizaciju prometne infrastrukture u Hrvatskoj s ciljem povećanja broja električnih vozila na našim cestama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2020. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Zagrebu je u srijedu predstavljena novoosnovana udruga vozača električnih vozila Strujni krug, kojoj je osnovni cilj promoviranje ekonomskih i prije svega ekoloških prednosti zelenog transporta u Republici Hrvatskoj.

Osnivači udruge javnosti su dobro poznati Hrvoje Prpić, osnivač HGspota, suosnivač Hrvatske mreže poslovnih anđela, investitor u razne startupe i kriptovalute, zatim Saša Cvetojević, poslovni anđeo, vlasnik nekoliko tvrtki i investitor u desetke drugih, te Maja Jelisić Cooper, serijska poduzetnica, direktorica i suosnivačica Klasik TV-a. Sve troje su vlasnici električnih automobila već godinama, a Saša Cvetojević svojim je električnim vozilom putovao čak do sjevernog pola te prešao Saharu na reliju Budimpešta - Bamako i time dokazao da električnim automobilom već i danas možete kamo god poželite.

Kao glavni cilj udruge i njezina djelovanja Hrvoje Prpić naglasio je poboljšanje kvalitete zraka u gradovima, koja, pogotovo zimi, pada na razine opasne za disanje. Loša kvaliteta zraka skraćuje prosječne živote na ovim prostorima za oko 18 mjeseci, a s dolaskom novih tehnologija ta se prerana smrt nas samih, naših roditelja te naše djece može spriječiti malim promjenama zakona: Želimo da snijeg u gradovima bude bijel sve dok se ne otopi, kao na planinama. Sve što je crno na snijegu je svaki dan u našim plućima.

Saša Cvetojević upozorio je na zablude koje odvraćaju ljude od korištenja električnih vozila te članovi udruge vlastitim primjerom pokazuju da su električna vozila već danas realnost, a osim pozitivnog utjecaja na okoliš, pružaju velik užitak u vožnji, kao i značajnu uštedu tijekom vremena korištenja.

Voziti električni automobil u Hrvatskoj još uvijek nije česta pojava, što mi svojim društveno odgovornim djelovanjem želimo promijeniti prije svega djelujući na državne institucije koje bi trebale percipirati potrebu da infrastruktura za električna vozila postane integralni dio razvojnih strategija i kapitalnih državnih projekata, rekla je pri predstavljanju udruge Maja Jelisić Cooper. Dodala je i kako žele da Hrvatska postane zemlja u kojoj će prevladati električni automobili kao jedno od dugoročnih rješenja za čišći zrak i bolji i kvalitetniji život svih nas.

Udruga će se zalagati za modernizaciju prometne infrastrukture u Hrvatskoj s ciljem povećanja broja električnih vozila na našim cestama. U tom smislu, Strujni krug predlaže tri jednostavne mjere:

1. Prilikom izgradnje novih ili modernizacije starih garaža i parkirališta predlaže uvođenje jednostavnih i jeftinih predinstalacija kako bi se kasnije na što veći broj parkirnih mjesta mogao jednostavno postaviti punjač.

2. Provođenje pilot-projekta u većim gradovima Republike Hrvatske s ciljem povećanja broja električnih punionica kroz stupove javne rasvjete. Slični modeli već postoje diljem Europe. Na taj način znatno bi se povećala infrastruktura punionica, što bi doprinijelo i povećanju broja električnih vozila.

3. Prilagodba zakonodavnog okvira kako bi se izbjegle zloupotrebe parkirališnih mjesta rezerviranih za električna vozila.

Te tri jednostavne mjere omogućile bi građanima da se lakše odluče na kupnju električnih vozila, objasnio je Hrvoje Prpić. Kako bi to postigli, udruga poziva sve zainteresirane koji žele živjeti u čišćim gradovima da se učlane u udrugu na njihovim stranicama www.strujnikrug.hr i pomognu poboljšati kvalitetu života sebi samima i svojim najbližima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti