Nije iPhone niti Samsungov Galaxy: Dodijeljena nagrada za najbolji pametni telefon na svijetu

Iako je prije dvije godine jedan njihov telefon bio kandidiran za ovu titulu, ovo je prvi put da je američka tehnološka kompanija osvojila nagradu za najbolji pametni telefon.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2024. / 09:16

Google Pixel 8 (Foto: Google)

Svake godine na najvećem mobilnom sajmu na svijetu Mobile World Congress (MWC) dodjeljuju se nagrade (GLOMO - Global Mobile Awards) u brojnim kategorijama, a svakako je najzanimljivija kategorija ona za najbolji pametni telefon na svijetu. Prošle godine ta je nagrada pripala Appleu i njihovu modelu iPhone 14 Pro, a njegov je nasljednik, iPhone 15 Pro, također bio u užem izboru za osvajanje nagrade za 2023. godinu. Osim serije Pro posljednjih Appleovih telefona, za titulu najboljeg telefona godina borili su se i Samsungova serija Galaxy S23, zatim Galaxy Z Flip 5, OnePlus Open / Oppo Find N te Googleova serija pametnih telefona Pixel 8.

  Google Pixel 8 Odličan hardver, AI i senzor za mjerenje temperature: Google službeno predstavio Pixel 8 i 8 Pro

Nagrada je pripala Googleu, odnosno njegovim telefonima Pixel 8 i 8 Pro, a kako su to objasnili iz GSMA-a, organizacije koja organizira izbor, najbolji telefon godine kombinira odlične performanse, inovacije i liderstvo prema procjeni vodećih svjetskih neovisnih analitičara, novinara i influencera.

Rick Osterloh, stariji potpredsjednik Googleova odjela za uređaje i servise, na Muskovu X-u objavio je fotografiju slavljeničke ekipe nakon osvajanja nagrade te je zahvalio svim korisnicima njihovih telefona, kao i timu iz Googlea koji su omogućili ovaj uspjeh. Ovo je prvi put da je jedan Googleov telefon osvojio nagradu za najbolji smartphone godine. Njihov Pixel 6 bio je i izboru za najbolji telefon za 2021. godinu, dok je Pixel 3, odnosno opcija ovog telefona Night Shift osvojio nagradu GSMA za najbolju disruptivnu inovaciju 2019. godine.

Da je Google sa svojim uređajima na dobrom putu, pokazuje i činjenica da su prošle godine, ponajviše na krilima Pixela 8, isporučili više od 10 milijuna smartphonea. Iako je to brojka koja se ne može usporediti s vodećim tvrtkama, ipak pokazuje napredak i rast interesa za njihovim telefonima i tehnologijom.

  Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Otkriveni detalji o novom Googleovom fleksibilnom telefonu

Google je telefone iz serije Pixel 8 predstavio u listopadu prošle godine. Oba modela pokreće njihov Tensor G3 čipset i mobilni operativni sustav Android 14, a dok običan model ima manju dijagonalu ekrana (6,2 inča) i dvije kamere (50 MP glavnu i 12 MP ultraširoku), model Pro dolazi sa 6,7-inčnim ekranom te, osim 50 MP glavne kamere, ima još i dvije 48 MP kamere, ultraširoku i telefotokameru s 5x optičkim zumom.

Izvor: Android Police 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti