Odličan hardver, AI i senzor za mjerenje temperature: Google službeno predstavio Pixel 8 i 8 Pro

Svima koji kupe ove telefone Google jamči čak sedam godina nadogradnji operativnog sustava, kao i toliko vremena sigurnosnih nadogradnji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2023. / 09:14

Google Pixel 8 (Foto: Google)

Google je napokon i službeno predstavio novu generaciju pametnih telefona iz serije Pixel. Telefoni se na američkom tržištu mogu prednaručiti već danas po cijeni od 699, odnosno 999 dolara, a u prodaji će se pojaviti 12. listopada.

Pixel 8 dolazi s OLED ekranom dijagonale 6,2 inča rezolucije 1080 x 2400 piksela s varijabilnom frekvencijom osvježavanja ekrana (od 60 do 120 Hz), pokreće ga nova generacija Googleova čipseta Tensor 3 te ima 8 GB RAM-a i 256 GB memorije za pohranu podataka. Kapacitet baterije iznosi 4575 mAh i, prema ekipi iz Googlea, trebala bi trajati 24 sata, a do pedeset posto kapaciteta može se napuniti za pola sata.

Pixel 8 Pro "Procurio" video posve novog Pixel 8 Pro mobitela, dan prije njegovog službenog predstavljanja

Sa stražnje strane telefona nalaze se dvije kamere. Rezolucija glavne kamere iznosi 50 MP, dok se pored nje nalazi ultraširoka kamera od 12 MP. Za snimanje selfija i videopoziva zadužena je kamera od 10,5 MP s prednje strane uređaja. Od ostalih zanimljivosti treba spomenuti i dva utora za SIM kartice te stereozvučnike.

Model Pro pokreće isti čipset Tensor 3, no ima više memorije (12 GB) te čak do 1 TB prostora za pohranu podataka. Dolazi s većim ekranom dijagonale 6,7 inča rezolucije 1344 x 2992 piksela, a iako s običnim modelom dijeli glavnu kameru od 50 MP, model Pro ima i dodatno 48 MP ultraširoku kameru te 48 MP telefotokameru s peterostrukim optičkim zumom. Prednja kamera ista je kao i na modelu Pixel 8. Baterija kapaciteta 5050 mAh također je dobra za više od jednog dana prosječnog korištenja te će i vlasnici ovih telefona s opcionalnim 30 W kabelom bateriju do 50 posto moći napuniti za 30 minuta.

Senzor mjerenja temperature

Oba modela dolaze s IP68 zaštitom od vode i prašine, a Google je u njima veliku pozornost posvetio i umjetnoj inteligenciji, pogotovo za neke opcije pri fotografiranju i uređivanju fotografija poput npr. opcije Unblur, Magic Eraser, Best Take, Macro Focus i drugih, dok model Pro dolazi i s opcijom Pro Controls i Video Boost za još bolju kvalitetu videa u noćnim uvjetima.

Jedan novitet u svijetu pametnih telefona jest senzor temperature. Ta je opcija dostupna samo na modelu Pro te je za njezino korištenje potrebno odabrati posebnu aplikaciju i označiti objekt čiju temperaturu mjerite - npr. željezo, plastika, hrana i slično. Google još nema odobrenje regulatora kako bi mjerio tjelesnu temperaturu na ljudima, no nada se da će ga uskoro dobiti. Naravno, s ovim je senzorom moguće mjeriti tjelesnu temperaturu, koja možda neće biti 100 posto točna, no do odobrenja regulatora Google taj senzor neće moći predstavljati i kao zamjenu za klasični toplomjer. Model Pro prvi je smartphone na kojem će se moći pokretati generativni AI modeli koji će pomoći u obradi fotografija, prijevodima uživo, blokiranju spamerskih poziva itd.

Google Pixel 7 Slučajnost ili marketinški trik? Objavljena je fotografija Googleova konkurenta iPhoneu 15

Još jedna zanimljivost koja bi mogla biti važna za sve potencijalne kupce ovih uređaja jest što Google jamči čak 7 godina nadogradnji operativnog sustava i sigurnosnih nadogradnji, što je najviše od svih Androida, ali više i u odnosu na Apple, čija se posljednja verzija iOS-a može instalirati na telefone predstavljene u posljednjih pet godina.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti