Nije mu lako: Musk ponovno prodao dio svojih dionica Tesle

Prema Forbesovoj listi milijardera, Muskovo se bogatstvo značajno smanjilo i palo na razinu ispod 200 milijardi dolara.

Hina/M.Č. | 09.11.2022. / 13:50

Elon Musk (Foto: Afp)

 Američki tehnološki mogul Elon Musk prodao je dionice proizvođača električnih automobila Tesla u vrijednosti četiri milijarde dolara, pokazali su dokumenti koje je objavio regulator za financijska tržišta SEC.

Musk je već u travnju i kolovozu prodao Tesline dionice u vrijednosti 8,5 milijardi odnosno sedam milijardi dolara, a trenutno nije jasno zašto se ponovo odlučio na taj potez.

Nedavno je za oko 44 milijarde dolara kupio društvenu mrežu Twitter, a kupnju je, uz vlastiti novac, financirao kreditom od 13 milijardi dolara.

Prema medijskim izvješćima, povrat tog kredita koštat će Twitter i Muska oko milijardu dolara godišnje.

Twitter po Muskovim riječima dnevno proizvodi gubitak od oko četiri milijuna dolara, uz smanjene prihode od oglašavanja u posljednje vrijeme budući da kompanije u razdoblju visoke inflacije i prigušene gospodarske aktivnosti smanjuju marketinšku potrošnju.

Musk je zato prepolovio broj zaposlenih u Twitteru, a njegovim koracima krenula je danas i vlasnica Facebooka Meta, najavivši otpuštanje 11 tisuća radnika. Microsoft je u listopadu objavio da će podijeliti tisuću otkaza.

Novi šef Twittera pripisao je pad prihoda od oglašavanja i "aktivističkim skupinama koje podvrgavaju pritisku oglašivače". Tako su Pfizer i Volkswagen obustavili oglašavanje nakon Muskove objave da će inzistirati na slobodi govora na Twitteru.

Kritičari su najavu protumačili kao signal da će se ublažiti kontrola deizformacija, teorija zavjere i govora mržnje.

Inače, prema Forbesovoj listi milijardera, Muskovo se bogatstvo značajno smanjilo i palo na razinu ispod 200 milijardi dolara.

Zanimljivo, od travnja, kad je Musk objavio da želi kupiti Twitter, njegovo se bogatstvo smanjilo za više od 74 milijarde dolara.

Unatoč tom gubitku vrijednosti, Musk je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu, ističe Forbes. No, kako mu je krenulo, pitanje je koliko će dugo još ostati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti