Nije zadovoljan Wikipedijom: Putin želi rusku online enciklopediju koja će biti "pouzdan izvor informacija"

Govoreći na jednom sastanku o Wikipediji, Putin je rekao da bi bilo bolje da je zamjene s online enciklopedijom koja će biti bazirana na velikoj ruskoj općoj enciklopediji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2019. / 12:15

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Za milijune internetskih korisnika diljem svijeta Wikipedija je jedan od najčešćih izvora informacija prilikom pretraživanja interneta. Iako nema garancije da su sve informacije na njoj uvijek točne, gotovo je neizbježan alat pri korištenju interneta. Ruska verzija Wikipedije pokrenuta je sredinom 2001. godine te trenutačno ima više od 1,5 milijuna članaka.

No nisu svi zadovoljni s kvalitetom informacija koje se mogu pronaći na njoj, a kada s njima nije zadovoljan prvi čovjek Rusije, jasno je da će u toj zemlji pokušati nešto promijeniti kako bi zadovoljili Putina. Na nedavnom sastanku s članovima ruske vlade Vladimir Putin zatražio je pokretanje ruske online enciklopedije koja bi bila bazirana na postojećoj ruskoj (papirnatoj) općoj enciklopediji.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Rusija u čeličnom stisku: Državne vlasti dobile zakonske mogućnosti da - ugase internet

Zamjena Wikipedije s ruskom enciklopedijom bilo bi rješenje koje bi ruskim internetskim korisnicima donijelo "pouzdan izvor informacija, prezentiran na dobar i moderan način". Prema dokumentima objavljenima u rujnu, ruska vlada planira uložiti više od 26 milijuna dolara u razvoj ruske online enciklopedije tijekom sljedeće tri godine.

Prije četiri godine Wikipedija je imala velikih problema u Rusiji te je čak nakratko zabranjena zbog članka vezanog za kanabis koji nisu htjeli izbrisati ni urediti.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti