Ništa od Appleovog televizora: Cook je od TV-a odustao još prije godinu dana

Čini se da će brojne glasine koje smo godinama čitali o Appleovom televizoru ostati samo glasine, jer je Tim Cook još prije godinu dana raspustio tim koji je radio na ovom uređaju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.05.2015. / 09:13

Ništa od Appleovog televizora: Cook je od TV-a odustao još prije godinu dana

Nakon smrti Stevea Jobsa brojni su mediji govorili kako je Appleov osnivač pripremao još jedan veliki projekt – pametni televizor koji bi imao inovativni način upravljanja i s kojim je želio u potpunosti promijeniti TV industriju. Iste su informacije govorile kako je Cook nastavio s razvojem ovog proizvoda te su poznati analitičari koji prate Apple vjerovali kako iTV (kako je bilo jedno od mogućih imena ovog uređaja, s obzirom da Apple TV već postoji) možemo očekivati već tijekom 2013. pa su pomaknuli datum na 2014. da bi s vremenom sve manje pričali o TV-u, a fokus analitičara i novinara prebacio se na pametni sat Apple Watch. Ako je vjerovati posljednjim informacijama koje su objavili na Wall Street Journalu, Apple je od razvoja svog TV-a odustao još prije godinu dana te se u budućnosti namjeravaju orijentirati na poboljšanje postojećeg Apple TV-a (set top box uređaja) i razvoj TV servisa.

Ovo je jedna od najvećih misterija digitalnog doba

S razvojem televizora Apple je počeo još prije desetak godina te su pokušali napraviti uređaj koji će se razlikovati od konkurencije čiji su modeli bili prilično slični – eksperimentirali su s nekoliko vrsta tehnologija ekrana, uključujući i transparentni ekran, no od toga su odustali jer kvaliteta slike na ovakvim ekranima nije bila zadovoljavajuća, a potrošnja energije bila je prevelika. Također, eksperimentirali su i s 4K televizorima, i to u vrijeme dok ova tehnologija još nije bila toliko popularna te su takvi ekrani bili preskupi, a radili su i na opcijama poput FaceTimea za TV, glasovnog upravljanja i slično. No, zaključili su da sve te opcije nisu dovoljno atraktivne za ulazak u potpuno novu kategoriju proizvoda tako da je Cook prije godine dana sve ljude koji su radili na TV-u rasporedio na druge projekte. Iz WSJ-a napominju kako ovo ne mora značiti da se Apple u nekoj budućnosti neće ponovno odlučiti na razvoj svog TV-a, ali tako nešto, ako se ikada dogodi, ne treba očekivati tako skoro.

Izašao prvi trailer za novi film o Steveu Jobsu

Umjesto toga, predstavit će novi Apple TV koji će se moći povezati sa svim televizorima i putem kojeg će korisnici moću pristupiti Appleovom TV servisu, a službene informacije o ovom proizvodu i novom servisu trebali bi saznati na skorašnjoj WWDC konferenciji koju će održati u San Franciscu. Ipak, neki poput poznatog investitora Carla Ichana i dalje vjeruju kako će Apple uskoro predstaviti televizor te smatra da 2016. možemo očekivati iTV, a 2020. godine Appleov električni automobil.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti