Ništa od Sputnjika V u EU-u prije ljeta: Velike dostave tek nakon odobrenja EMA-e i masovnog cijepljenja u Rusiji

Proteklih dana se Moskva i EMA u javnosti spore oko toga je li RDIF uopće prijavio cjepivo za odobrenje.

Hina | 09.02.2021. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija ne vjeruje da je moguće dostaviti svoje cjepivo Sputnjik V (Sputnik V) Europskoj uniji prije svibnja ili lipnja, rekao je u utorak čelnik zaklade zadužene za distribuciju cjepiva.

Kirilj Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), za državnu televiziju Rossiya 24 rekao je kako "su velike dostave u EU moguće samo nakon dovršetka masovnog cijepljenja u Rusiji“.

RDIF je odgovoran za međunarodnu prodaju Sputnjika V koji je već odobren u nizu zemalja.

Cjepivo se daje u dvije doze, a Europska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji.

Ako bi bio odobren, Sputnjik V bi pomogao EU-u koji se nosi s nestašicom cjepiva, suprotno dogovoru sa zapadnim proizvođačima koji su se ranije obvezali na dostavu većih količina.

Proteklih dana se Moskva i EMA u javnosti spore oko toga je li RDIF uopće prijavio cjepivo za odobrenje, prenosi agencija dpa.

Nadamo se da će naša prijava biti brzo provjerena i da u toj proceduri neće biti političkih argumenata, nego da će se evaluirati na temelju činjenica, rekao je Dmitriev.

Slika nije dostupna Opsežna studija potvrdila: Rusko cjepivo Sputnjik V je sigurno - ima 74-postotnu učinkovitost nakon jedne i 92-postotnu nakon dvije doze

Sputnjik V je 91 posto djelotvoran protiv COVID-19, pokazalo je istraživanje objavljeno prošli tjedan u medicinskom časopisu The Lancet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti