Nisu oduševljeni online nastavom: Američki studenti podižu tužbe protiv sveučilišta i traže povrat novca

Studenti tvrde da plaćaju puno iskustvo studiranja koje uključuje boravak u kampusima, odlazak na nastavu, korištenje laboratorija, knjižnica i dvorana, a sada od svega imaju samo online nastavu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2020. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus je u kratko vrijeme promijenio način na koji živimo, radimo i krećemo se (tj. ne krećemo), a svim tim promjenama prilagodili smo se na različite načine, pri čemu tehnologija ima glavnu riječ. To se pogotovo odnosi i na obrazovanje jer se nastava iz školskih učionica i s fakulteta preselila online. Dojmovi takve nastave su različiti, dok su neki zadovoljni jer se djeca i mladi ipak mogu obrazovati unatoč činjenici da moraju biti unutar svoja četiri zida, dobar dio školaraca, studenata i njihovih roditelja nije zadovoljan.

Slika nije dostupna Dobra vijest za maturante: Pokrenuta zajednica Matura(nti) 2020. na kojoj će biti sve informacije o državnoj maturi

To se pogotovo odnosi na studente u SAD-u koji plaćaju veliku godišnju školarinu. U uobičajenim okolnostima ta školarina uključuje nastavu unutar kampusa, predavanja, mogućnost korištenja knjižnica, laboratorija, rad na projektima, ali i cjelokupno iskustvo druženja, sportskih aktivnosti i slično. No kako je koronavirus sve to zabranio, studentima ostaje samo pratiti nastavu online. Mogućnosti studenata, dakle, u većini su stvari ograničene, iskustvo je puno lošije, a jedino što je ostalo isto jest - cijena školarine.

Zbog toga sve veći broj studenata i njihovih roditelja razmišlja o podizanju tužbe (ili su je već podigli) protiv sveučilišta i smatraju da, ako ne mogu ponuditi ono za što su platili, neka tome prilagode i svoju cijenu. Osim što nemaju spomenute mogućnosti koje se inače povezuju sa studentskim životom, dio njih nije zadovoljan ni s online nastavom. Kako prenosi AP News, dio studenata nije zadovoljan činjenicom da neki profesori snimaju predavanja koja oni samo gledaju te na njima ne mogu aktivno sudjelovati. Čak i na onima predavanjima uživo na kojima se može sudjelovati i komunicirati, iskustvo nije ni približno isto kao i u predavaonicama.

Sveučilišta s kojima su kontaktirali novinari, a čiji su predstavnici bili voljni komentirati situaciju, smatraju da nije primjereno razgovarati o tužbama samo nekoliko tjedana nakon početka karantene te naglašavaju da profesori i svi zaposlenici na fakultetima naporno rade kako bi isporučili akademski proizvod koji ima jednako visoke standarde i kvalitetu, kao da su studenti u učionicama. Drukčije je, nema sumnje. I nije idealno. I mi bismo htjeli da su studenti u našim kampusima, no u isto vrijeme nalazimo se usred pandemije, komentirao je Ken McConnellogue sa Sveučilišta u Coloradu. Smatra da su uzrok tužbi kojima studenti prijete odvjetnička društva koja žele iskoristiti situaciju i zaraditi.

Slika nije dostupna Huawei razvija platformu za hibridne škole koje kombiniraju online i fizičku nastavu

Odvjetnici imaju drukčiju priču te smatraju da ako se za cijenu školarine ne može isporučiti usluga koju su studenti platili, onda bi sveučilišta trebala vratiti dio novca. Smatraju da ako su studenti htjeli pohađati online nastavu i plaćati manju cijenu, onda bi sami odabrali takvu opciju na početku školovanja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti