Nitko ne može pobjeći globalnom zagrijavanju

Uloga klimatskih promjena bila je tri do četiri puta snažnija u toplinskim valovima u najmanje razvijenim zemaljama i malim otočnim nacijama nego u zemljama skupine G20.

Hina | 08.09.2023. / 08:29

Vrućina, ilustracija
Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Rekordne temperature izmjerene na sjevernoj hemisferi ovog ljeta posljedica su klimatskih promjena, zaključak je novog istraživanja čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Istraživanje nevladine organizacije Climate Central, koje se odnosi na razdoblje od lipnja do kolovoza 2023., pokazalo je da su emisije stakleničkih plinova od početka industrijskog doba učinile vjerojatnijim toplinske valove koji su pogodili Aziju, Afriku, Europu i Sjevernu Ameriku.

U tom razdoblju, gotovo polovica svjetskog stanovništva, odnosno oko 3,8 milijardi ljudi, doživjela je najmanje 30 dana ekstremnih vrućina koje su pogoršale klimatske promjene.

Vrućina Službeno je potvrđeno: Ljeto 2023. bilo je najtoplije ikad zabilježeno

Gotovo nitko na planetu nije izbjegao utjecaj globalnog zagrijavanja u zadnja tri mjeseca, rekao je Andrew Pershing, potpredsjednik za znanost te nevladine organizacije.

U svakoj od zemalja koje smo analizirali, osobito na južnoj hemisferi gdje je najhladnije doba godine, primijetili smo temperature koje bi se teško dogodile, čak ne bi bile moguće, bez klimatskih promjena koje je izazvao čovjek, rekao je.

Zagađenje zbog emisija CO2 očito je odgovorno za toplinske rekorde ove sezone.

Uloga klimatskih promjena bila je tri do četiri puta snažnija u toplinskim valovima u najmanje razvijenim zemaljama i malim otočnim nacijama nego u zemljama skupine G20, koje su daleko bogatije, rekao je.

Neke zemlje "snose veću odgovornost za klimatske promjene i zagađenje koji potiču vrućinu koju svi u ovom trenutku podnosimo", upozorio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti