Službeno je potvrđeno: Ljeto 2023. bilo je najtoplije ikad zabilježeno

Sezona lipanj-srpanj-kolovoz (JJA) za 2023. bila je najtoplija ikada zabilježena na globalnoj razini s velikom razlikom, s prosječnom temperaturom od 16.77°C, 0.66°C iznad prosjeka.

Martina Čizmić | 07.09.2023. / 12:29

Vrućina (Foto: Getty Images)

 Toplinski valovi, toplinske peke i rekordne temperature izmjerene na Mediteranu najbolji su pokazatelj klimatskih promjena. No, podaci koje je prikupio i objavila Copernicus služba za klimatske promjene (C3S),Europskog centra za srednjeročne vremenske prognoze u ime Europske komisije, dokazuju ono što je svima u Europi bilo jasno - ovo je ljeto najtopije do sad. 

Kako ističu, njihovi se nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

Prema tim podacima sezona lipanj-srpanj-kolovoz (JJA) za 2023. bila je najtoplija ikada zabilježena na globalnoj razini s velikom razlikom, s prosječnom temperaturom od 16.77°C, 0.66°C iznad prosjeka.

Prosječna europska temperatura za ljeto bila je 19.63°C, što je s 0.83°C iznad prosjeka bila peta najtoplija temperatura u ljetnoj sezoni

Toplinski val, ilustracija "Klimatski slom je počeo": Iza nas je najtoplije razdoblje u povijesti

Ljeto 2023. zabilježilo je morske toplinske valove u nekoliko područja diljem Europe, uključujući oko Irske i Ujedinjenog Kraljevstva u lipnju te diljem Sredozemlja u srpnju i kolovozu. Imala je rekordno visoku anomaliju temperature površine mora (SST) u sjevernom Atlantiku i za globalni ocean. Zabilježila je iznadprosječne oborine u većem dijelu zapadne Europe i Turske, s oborenim lokalnim rekordima u količini oborina što je u nekim slučajevima dovelo do poplava, te u zapadnoj i sjeveroistočnoj Sjevernoj Americi, dijelovima Azije, Čileu i Brazilu te sjeverozapadnoj Australiji

Nasuprot tome, Island, alpsko područje, sjeverna Skandinavija, središnja Europa, veliki dijelovi Azije, Kanada, južna Sjeverna Amerika i većina Južne Amerike iskusili su uvjete sušnije od prosjeka. U nekim su regijama ti sušni uvjeti doveli do značajnih požara na otvorenom, upozoravaju iz Službe za klimatske promjene. 

Najtoplije ljeto 2023. (Foto: C3C/ECMWF)

Kolovoz 2023. bio je najtopliji kolovoz zabilježen na globalnoj razini i topliji od svih ostalih mjeseci osim srpnja 2023. Globalna srednja površinska temperatura zraka od 16,82. °C za kolovoz 2023. bila je 0.71°C toplija od prosjeka za kolovoz 1991.-2020., a 0,31°C toplija od prethodnog najtoplijeg kolovoza 2016. Procjenjuje se da je mjesec bio oko 1.5°C topliji od predindustrijskog prosjeka za 1850.-1900. Toplinski valovi zabilježeni su u više regija sjeverne hemisfere, uključujući južnu Europu, jug Sjedinjenih Država i Japan. Temperature znatno iznad prosjeka zabilježene su u Australiji, nekoliko zemalja Južne Amerike i oko većeg dijela Antarktika. Temperature morskog zraka bile su znatno iznad prosjeka u nekoliko drugih regija. Globalna temperaturna anomalija za prvih 8 mjeseci 2023. (siječanj – kolovoz) druga je najtoplija zabilježena, samo 0.01°C ispod 2016., trenutno najtoplije zabilježene.

Globalne prosječne temperature površine mora nastavile su rasti u kolovozu, nakon dugog razdoblja neuobičajeno visokih temperatura od travnja 2023. Svakog dana od 31. srpnja do 31. kolovoza 2023. globalne prosječne temperature površine mora premašile su prethodni rekord iz ožujka 2016. U kolovozu u cjelini zabilježene su najviše globalne prosječne mjesečne temperature površine mora u svim mjesecima, 20.98°C, i bile su znatno iznad prosjeka za kolovoz, s anomalijom od 0.55° C. Površinske temperature sjevernog Atlantika oborile su 5. kolovoza prethodni dnevni rekord od 24.81°C, postavljen u rujnu 2022., i gotovo svaki dan od tada su ostale iznad te razine, dosegnuvši novi rekord od 25.19°C 31. kolovoza. Uvjeti morskog toplinskog vala razvili su se u sjevernom Atlantiku zapadno od Iberijskog poluotoka, ali su se smanjili u većem dijelu Sredozemlja. Uvjeti El Niña nastavili su se razvijati nad ekvatorijalnim istočnim Pacifikom.

Vrućina, ilustracija Već srušen šokantni rekord najtoplijeg dana u povijesti: Titula se s 3. srpnja preselila već na idući dan

Opseg antarktičkog morskog leda ostao je na rekordno niskoj razini za to doba godine, s mjesečnom vrijednošću 12% ispod prosjeka, što je daleko najveća negativna anomalija za kolovoz od početka satelitskih promatranja. Koncentracije morskog leda bile su najviše ispodprosječne u sjevernom Rossovom moru te u sektorima Južnog Atlantika i Indijskog oceana, dok su iznadprosječne koncentracije prevladavale u sektoru Bellingshausen–Amundsenovog mora. Opseg arktičkog morskog leda bio je ispod prosjeka nego u srpnju, 10% ispod prosjeka, ali znatno iznad rekordnog minimuma iz kolovoza 2012. Dok je veći dio središnjeg Arktičkog oceana imao ispodprosječne koncentracije morskog leda, niz iznadprosječnih koncentracija zadržao se sjeverno od Karskog i Laptevskog mora.

U kolovozu 2023. u velikom dijelu središnje Europe i Skandinavije vladali su kišniji uvjeti od prosjeka, a često su obilne padaline dovele do poplava. Vlažnije od prosjeka bilo je i u uzdužnom pojasu u istočnoj Europi. Na Pirinejskom poluotoku, južnoj Francuskoj, Islandu i većem dijelu istočne Europe, uključujući južni Balkan, bilo je suše od prosjeka, a požari na otvorenom izbili su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu. Na sjeveroistoku i zapadu Sjeverne Amerike bilo je vlažnije od prosjeka, a uragan Hilary pogodio je Kaliforniju i zapadni Meksiko i izazvao poplave. Također je bilo vlažnije od prosjeka u velikim regijama Azije, a kiša je uzrokovala klizišta u Tadžikistanu i dijelovima Čilea i Brazila.

Globalni temperaturni rekordi nastavljaju padati 2023., s najtoplijim kolovozom koji slijedi nakon najtoplijeg srpnja i lipnja što dovodi do najtoplijeg borealnog ljeta u našoj evidenciji podataka unazad do 1940. godine. 2023. trenutno je rangirana kao druga najtoplija, sa samo 0.01ºC iza 2016. s preostala četiri mjeseca u godini. U međuvremenu, globalni ocean je u kolovozu zabilježio i najtopliju dnevnu površinsku temperaturu i to je najtopliji zabilježeni mjesec. Znanstveni dokazi su porazni – nastavit ćemo vidjeti više klimatskih rekorda i sve intenzivnije i učestalije ekstremne vremenske prilike koje utječu na društvo i ekosustave, sve dok ne prestanemo ispuštati stakleničke plinove, zaključila je nakon prezentacije podataka Samantha Burgess, zamjenica ravnatelja Službe za klimatske promjene (C3S).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti