Već srušen šokantni rekord najtoplijeg dana u povijesti: Titula se s 3. srpnja preselila već na idući dan

Nije dugo trebalo da ponedjeljak više ne bude najtopliji dan na Zemlji otkako postoje mjerenja, u tome ga je nadmašio već idući dan - utorak.

Branimir Vorša | 06.07.2023. / 08:57

Vrućina, ilustracija
Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prema preliminarnim podacima koje su objavili američki meteorolozi, utorak je označio novu značajnu prekretnicu u globalnim klimatskim promjenama jer je zabilježen kao najtopliji dan u povijesti premašivši rekord od prethodnog dana.

Prosječna dnevna površinska temperatura na Zemlji dosegla je 17,18 stupnjeva Celzija u utorak, čime je premašen rekord postavljen u ponedjeljak, samo dan ranije i istaknut je utjecaj klimatskih promjena potaknutih izgaranjem fosilnih goriva.

Zabilježena globalna prosječna temperatura od 17 Celzijevih stupnjeva u ponedjeljak, kako je izvijestila američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), nadmašila je prethodni dnevni rekord od 16,92 Celzijeva stupnja postavljen 24. srpnja 2022. godine.

Klimatske promjene, ilustracija 3. srpnja je bio najtopliji dan u povijesti: "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave"

Stavljeno u perspektivu, prosječna globalna temperatura zraka od 1979. do 2000. tijekom ranog dijela srpnja kretala se između 12 i nešto ispod 17 Celzijevih stupnjeva.

Iako nova mjerenja tek trebaju potvrditi drugi izvori, postoji mogućnost da se ponovno nadmaše s početkom ljetne sezone na sjevernoj hemisferi. Jedinica Europske unije za praćenje klime Copernicus priznala je da je ponedjeljak bio najtopliji dan u njihovu skupu podataka koji datira iz 1940. godine, ali da u ovom trenutku ne mogu potvrditi podatke od utorka.

Tipično, prosječna globalna temperatura nastavlja rasti do kraja srpnja ili početka kolovoza. Nadalje, već od lipnja bilježimo rekordne prosječne globalne temperature, prema izvješću Copernicusa.

Najtopliji dan ikada - 4 Stručnjaci nakon najtoplijeg dana u svijetu otkad postoje mjerenja: "Očekujemo sve više vrućih i ekstremnih situacija"

Očekuje se da će se trend porasta temperatura nastaviti tijekom iduće godine zbog pojave vremenskog fenomena El Niño u Tihom oceanu, potvrdila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija.

Kontinuiranom porastu temperatura doprinosi ljudska aktivnost, posebice izgaranje fosilnih goriva. Ova aktivnost godišnje u atmosferu ispušta približno 40 milijardi tona CO2, stakleničkog plina koji doprinosi globalnom zatopljenju.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti