Europski će parlament danas, prvi put, službeno raspravljati o prijedlogu promjene direktive o zaštiti autorskih prava. Onom prijedlogu koji je na noge podigao brojne aktiviste za slobodu izražavanja i slobodan protok informacije, ali i brojne medije i izdavače koji smatraju da se mora uvesti reda u dijeljenje sadržaja na internetu.

Do 6. rujna prikupljali su se amandmani na predložene izmjene, a parlamentarci će danas raspravljati o brojnim amandmanima koji su uloženi.

A posao koji je pred njima nije nimalo lak ni jednostavan. Zaštita autorskih prava i pravo na slobodan protok informacija dvije su strane iste medalje koje nikako da pronađu kompromis. Kompleksna tema unijela je podjele, ne samo među 751 zastupnika u Europskom parlamentu već i među pripadnike iste stranke u parlamentu.

Jedna strana ističe kako bi predložene promjene uništile slobodu izražavanja i govora na internetu, dok drugi ističu kako velike internetske platforme iskorištavaju kreativce i autore sadržaja.

Za brojne je parlamentarce problem i u prijedlogu koji je prepun tehničkih izraza i kompliciranih pravnih referenci o kojima ne znaju ništa. Upravo bi se ti parlamentarci mogli prikloniti onoj strani koja pokaže veću vještinu lobiranja i uvjeravanja da je upravo njihov stav najbolji za budućnost Europe.

Tko će obaviti bolji posao i hoće li parlamentarne stranke uspjeti usuglasiti stajališta, saznat ćemo u srijedu, 12. rujna, kad će europarlamentarci javno obznaniti svoje glasove i odlučiti o budućnosti interneta kakav poznajemo u Europi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju