Nizozemac ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zahvaljujući transplantiranom srcu

Guinnessov svjetski rekord službeno je priznao Janssenovo postignuće nakon što je premašio 39 godina i 100 dana života nakon transplantacije.

Hina | 04.03.2024. / 12:06

Transplantacija (Foto: Getty Images)

 Četiri desetljeća nakon što mu je dijagnosticirano ozbiljno srčano oboljenje i ostalo mu je samo šest mjeseci života, Bert Janssen je postavio Guinnessov svjetski rekord kao pacijent s transplantacijom koji je najduže preživio.

Želim biti primjer ljudima, rekao je Nizozemac, koji je imao 17 godina kada mu je dijagnosticirana kardiomiopatija, bolest srčanog mišića koja otežava srcu pumpanje krvi po tijelu.

On je, kaže, dokaz da je moguće dugo živjeti s transplantiranim srcem.

Godine 1984. Nizozemska je tek trebala izvršiti svoju prvu transplantaciju srca, pa je kardiolog Albert Mattart uputio tinejdžera u bolnicu Harefield u Engleskoj.

Janssen je bio podvrgnut operaciji transplantacije u lipnju te godine nakon što je postalo dostupno srce nakon tragične prometne nesreće u kojoj su poginule dvije mlade osobe.

Operaciju spašavanja života izveo je pionir transplantacije Magdi Yacoub.

Smatram taj dan važnijim od svog rođendana, rekao je Janssen, koji sada ima 57 godina, oženjen je, ima dva sina i pasionirano pilotira jedrilicom.

Nikada zapravo nisam gledao ovako daleko unaprijed.

Iako je u dobroj formi i zdrav, njegovi lijekovi za srce uzrokuju nuspojave i posljednjih je godina morao usporiti.

Još uvijek radim manje-više ono što želim (ali) drukčijim tempom, rekao je.

Prosječni životni vijek srčanih pacijenata nakon transplantacije je 16 godina, prema Janssenovom kardiologu Casperu Earlingsu.

Guinnessov svjetski rekord službeno je priznao Janssenovo postignuće nakon što je premašio 39 godina i 100 dana života nakon transplantacije.

Transplantirani pacijenti trebaju održavati zdrav stil života i biti aktivni. To je ono što je gospodin Janssen učinio, rekao je Earlings.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti