Nizozemci planiraju izgraditi veliku solarnu elektranu na moru

Pilot-projekt, za koji je namijenjeno 1,2 milijuna eura iz državnog proračuna, djelovat će na 30 četvornih metara panela od ovoga ljeta.

Zimo Zimo | 15.02.2018. / 09:46

Solarna elektrana (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nizozemska planira izgraditi pokusnu solarnu elektranu na moru 15 kilometara od obale, koja bi trebala početi s komercijalnim radom u roku od tri godine, javili su mediji.

Projekt dolazi u kritično vrijeme za Nizozemsku, koja se bori da ograniči uporabu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji stakleničkih plinova nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon pokusne sljedeće godine, konzorcij koji se sastoji od energetskih tvrtki, znanstvenika i istraživača planira da 2500 četvornih metara plutajućih solarnih panela počne djelovati 2021., rekao je Allard van Hoeken, osnivač Oceana i energije, koji je osmislio projekt.

Pilot-projekt, za koji je namijenjeno 1,2 milijuna eura iz državnog proračuna, djelovat će na 30 četvornih metara panela od ovoga ljeta. Testirat će opremu, vremenske uvjete, utjecaj okoliša i proizvodnju energije. Sveučilište u Utrechtu istražit će proizvodnju energije u prototipu, smještenom oko 15 kilometara od obale kod Den Haaga.

Kako bi se uklonio problem nestašice zemljišta, ima nekoliko drugih koristi u izgradnji na moru, sličnih onima u energiji vjetra, rekao je stručnjak za solarnu energiju Wilfried van Sark sa Sveučilišta u Utrechtu, koji je uključen u projekt.

Ovdje je više sunca na moru i dodatna korist od sustava hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 posto, rekao je.

Bude li uspješna, postoji mnogo prostora za proširenje solarne farme, za razliku od prenaseljenog nizozemskog kopna gdje vlada otpor javnosti prema vjetroelektranama.

Van Hoeken je rekao da očekuje da ta morska solarna energija u konačnici bude jeftinija od morske vjetroenergije i kopnenih izvora energije, zahvaljujući uglavnom nižim troškovime izgradnje na moru.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti