Nizozemski haker policiji otkrio da je pogodio šifru Trumpova profila na Twitteru te se malo "prošetao" njime

Nizozemac Victor Gevers, koji se bavi istraživanjem kibernetičke sigurnosti, otkrio je nizozemskim vlastima kako je uspio hakirati korisnički račun američkog predsjednika u odlasku Donalda Trumpa. Jednostavno je pogodio zaporku.

Branimir Vorša | 17.12.2020. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Victor Gevers nizozemskim je vlastima predočio preslike zaslona koje prikazuju korisnički dio računa Donalda Trumpa na Twitteru, a koje su napravljene 22. listopada, odnosno u vrijeme posljednje faze predsjedničke kampanje.

Gevers je tužiteljima objasnio i na koji način je upao u Trumpov profil na Twitteru. Jednostavno je pogodio lozinku koja je u tom trenutku bila i više nego očita  -"MAGA2020". No, za razliku od hakera koji bi bili u napasti da preuzmu kontrolu nad profilom i naprave štetu u globalnim razmjerima, Gevers je samo napravio nekoliko snimki zaslona i napustio račun. 

Iako su mu na početku prijetili kaznenom prijavom, nizozemski ga tužitelji neće kazniti, jer je kažu postupio etično.

S druge strane, Twitter tvrdi da oni nisu pronašli nikakav dokaz o neovlaštenom upadu na korisnički račun Donalda Trumpa, a iz Bijele kuće su ranije još i demantirali da je Trumpov račun hakiran.

Nismo vidjeli nikakve dokaze koji bi poduprli te tvrdnje, uključujući i članak objavljen u Nizozemskoj. Proaktivno smo implementirali sigurnosne mjere za određenu skupinu visoko profilnih i s izborima povezanih Twitter korisničkih računa u SAD-u, uključujući i federalne ogranke vlade, komentirali su iz Twittera.

Sam Gevers je zadovoljan ishodom te poručuje da ovdje nije riječ samo o njegovom radu, već o radu svih volontera koji traže slabosti na internetu.

Gevers kaže da je 16. listopada provodio donekle uobičajen pregled Twitter korisničkih računa kandidata na američkim predsjendičkim izborima te da je zaporku Donalda Trumpa jednostavno pogodio.

Nizozemska policija sve je podatke koje im je Gever otkrio predala američkim kolegama na uvid. Gevers je isto tako policiji rekao da ima i znatno više dokaza o tome da je uspio upasti u Trumpov Twitter profil.

U osnovi, Gever ako je i upao unutra, mogao je vidjeti sve što se tamo nalazi, od fotografija i privatnih poruka, preko privatno označenih tvitova te isto tako i koliko je ljudi Trump blokirao na Twitteru .

No, Twitter profil Donalda Trumpa sad je siguran.

Gever je ranije ove godine tvrdio da je zajedno s drugim kolegama isto tako upao u Twitter profil Donalda Trumpa još 2016. godine pomoću zaporke "yourefired".

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti