Nizozemski zoo u pionirskom pothvatu: Gradi se "Noina arka" za koralje

Nakon što se uvjeti poprave koralji bi se mogli ponovno vratiti u svoja izvorna staništa.

Hina | 22.04.2024. / 14:59

Koraljni greben, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Ronioci su u nizozemskom zoološkom vrtu u ponedjeljak započeli s radovima na kreiranju svojevrsne "Noine arke" od koralja u sklopu globalnih napora čija je svrha očuvati koraljne grebene tako da se izgrade rezerve ovih kompleksnih morskih ekosustava u akvarijima.

S obzirom na to da su zbog klimatskih promjena, pretjeranog izlova i onečišćenja koralji globalno ugroženi, zaposlenici zaduženi za konzervaciju ugroženih vrsta u zoološkom vrtu Burgers u nizozemskom Arnhemu odlučili su stvoriti svojevrstan rezervat za tu ugroženu vrstu.

Podmorje Podvodna "paklena" vrućina uništava koralje u Sredozemlju

Nakon što se uvjeti poprave koralji bi se mogli ponovno vratiti u svoja izvorna staništa, rekla je biologinja zaposlena u zoološkom vrtu, Nienke Klerks.

Ovim projektom stvaramo svojevrsnu rezervu koralja. Stoga ćemo ih, u slučaju da u divljini izumru i dalje imati u akvarijima, rekla je Klerks.

Zbog vrlo sporog rasta koralja, a to je godišnje od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, proći će godine prije nego što se bilo koji koralj bude mogao vratiti u divljinu. No čak i u tom slučaju uvjeti bi se morali bitno poboljšati da bi koralji ondje mogli dalje rasti i napredovati, kazala je biologinja.

Slika nije dostupna Australski koraljni greben u velikoj opasnosti od morskog toplinskog vala

Zoološki vrt radi na projektu izgradnje koraljnog rezervata zajedno s Oceanografskim muzejem Monaka i još dva francuska akvarija, a Klerks se nada da će se im se u projektu pridružiti još zooloških vrtova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti