Njemačka arktička ekspedicija postavlja istraživački kamp na ledenoj santi

Znanstvenici su odabrali ledenu santu na koju će postaviti istraživački kamp sa svim mjernim stanicama kako bi proveli jednogodišnju međunarodnu ekspediciju istraživanja Arktika, objavio je njemački Institut Alfred Wegener.

Branimir Vorša | 05.11.2019. / 13:19

Galerija

Ekspedicija koja je onamo doplovila na istraživačkom ledolomcu Polarstern djeluje pod nazivom Mosaic.

Nakon višednevnog pretraživanja, znanstvenici su u Arktičkom moru sjeverno od Rusije pronašli prikladnu ledenu santu dimenzija 2,5 kilometra na 3,5 kilometra koja će im služiti kao baza za misiju, priopćio je institut.

Možda ovo i nije savršena ledena santa, no najbolja je u ovome dijelu Arktika te nam pruža bolje radne uvjete nego što smo mogli očekivati ​​nakon toploga arktičkog ljeta, rekao je voditelj misije Markus Rex.

Odabir prave sante leda ključan je za naš plan, a to je omogućiti ekspedicijskom brodu Polarstern plutanje uz struju za vrijeme zime, kada ledolomci najčešće ne uspijevaju prodrijeti tako duboko prema središnjem Arktiku.

Morat ćemo malo pričekati i vidjeti je li naša 'podloga' dovoljno stabilna da izdrži jesenske oluje koje upravo kreću, rekao je Rex te dodao da su članovi tima spremni na sve scenarije.

Dobro smo se pripremili za istraživanja o ledenjacima i ledenim santama. Naime, svaka znanstvena postaja ima svoje mjesto, napisali su znanstvenici na svom blogu.

Troškovi ekspedicije iznose oko 140 milijuna eura, a u njoj sudjeluju tri stotine znanstvenika iz 19 zemalja svijeta, među kojima su Njemačka, Sjedinjene Države, Rusija, Britanija, Francuska i Kina. Njihov je cilj prikupiti podatke s dalekoga i negostoljubivog sjevera kako bi poboljšali znanstvene modele koji pridonose razumijevanju Arktika i klimatskih promjena.

Znanstvenici će na ledolomcu raditi naizmjenično nastojeći istražiti klimatski sustav središnjeg Arktika tijekom jednogodišnjeg projekta.

U ponedjeljak su izvijestili da su napravili rupu u ledu blizu ledolomca te da će uskoro započeti s prvim oceanografskim mjerenjima.

Ledena ploča vrlo je dinamičan sustav, rekla je glasnogovornica Instituta Alfred Wegener iz njemačkog Bremerhavena. Ponekad se led pomiče, a ponekad se raspadne.

Prva smjena osoblja ledolomca zakazana je za sredinu prosinca.

Krajem studenoga iz Tromsa na krajnjem sjeveru Norveške kreće brod za opskrbu gorivom i svježom hranom koji su namijenjeni članovima istraživačke postaje.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti