Njemačka planira dati milijardu eura "sutrašnjim europskim tehnološkim liderima"

Uz još četiri države članice EU-a u Bruxellesu je potpisan sporazum pod nazivom European Tech Champions Initiative.

Hina | 14.02.2023. / 08:41

Ulaganje u mlade tvrtke, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Njemačka i još četiri zemlje članice Europske unije žele premostiti financijski jaz između mladih i inovativnih visokotehnoloških tvrtki i velikih stranih fondova poput onih iz Sjedinjenih Država.

Da bi se to postiglo samo njemačka vlada kani dati milijardu eura, objavili su u ponedjeljak ministarstvo financija i ministarstvo gospodarstva te državna razvojna banka KfW.

Uz još četiri države članice EU-a u Bruxellesu je potpisan sporazum pod nazivom European Tech Champions Initiative.

Rečeno je da perspektivnim europskim tvrtkama treba osigurati dostatan kapital i za razdoblje kasnijeg financiranja. Na taj bi se način trebala smanjiti ovisnost o stranim ulaganjima.

Njemački ministar financija Christian Lindner smatra da nastali jaz treba premostiti i postići to da "sutrašnji europski tehnološki lideri" ostanu na međunarodnoj sceni te da zajamče konkurentnost Europe.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck istaknuo je da start-up tvrtke igraju odlučujuću ulogu u preobrazbi gospodarstva prema klimatskoj neutralnosti.

Uz Njemačku u inicijativi sudjeluju Francuska, Španjolska, Italija i Belgija te Europska investicijska banka. Zajedno planiraju osigurati 3,75 milijarda eura, u što je uključena milijarda eura koju daje Njemačka.

Za "fond budućnosti" predviđeno je deset milijarda eura koje pokrivaju razdoblje do 2030. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti