Njemačka zaoštrila pravila: Društvene mreže moraju ukloniti "jasno kažnjiv" sadržaj u roku 24 sata

Kritičari zakona smatraju problematičnom činjenicu da se "provedba zakona" tj. odluka o tomu što je protuzakonito ili ne, prepušta međunarodnim kompanijama.

Martina Čizmić | 01.04.2020. / 13:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Njemačka vlada donijela je u srijedu nove mjere za zaštitu korisnika društvenih mreža koje vlasnike tih mreža obvezuju na bržu reakciju u slučaju uvreda ili prijetnji korisnicima.

Reformom zakona o pretresu internetske mreže jačamo prava korisnika društvenih mreža, objasnila je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

Korisnicima društvenih mreža kojima se prijeti ili koji su izloženi uvredama treba omogućiti da to brzo i jednostavno mogu prijaviti, dodala je Lambrecht.

Zakon sada vlasnike društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama ili Twittera prisiljava na bržu i oštriju reakciju protiv sadržaja u kojima se širi mržnja, teroristička propaganda ili se poziva na nasilje.

Društvene mreže ubuduće su dužne u roku od 24 sata s mreže ukloniti sadržaje koji su "jasno kažnjivi". Isto tako su dužni u roku od 48 sati reagirati na pritužbe korisnika. Dopune zakona kompanije koje stoje iza društvenih mreža obvezuju na objavljivanje izvješća o odnosu prema pritužbama dva puta godišnje.

Isto tako je omogućen prigovor i onim korisnicima koji smatraju da su njihovi sadržaji uklonjeni bez razloga. Društvene mreže su u tom slučaju dužne objasniti zašto je određeni sadržaj uklonjen.

Kritičari zakona smatraju problematičnom činjenicu da se "provedba zakona" tj. odluka o tomu što je protuzakonito ili ne, prepušta međunarodnim kompanijama.

Ministarstvo pravosuđa smatra da je konačna odluka u slučaju nekog spora u nadležnosti njemačkih sudova.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti