Njemačka znanstvenica napravila novu procjenu broja T-rexova koji su terorizirali pradavnu Zemlju, brojka je i dalje zastrašujuća

Njemačka znanstvenica sugerira da njezin model, koji se fokusira na maksimalni životni vijek, dob spolnog sazrijevanja i maksimalan godišnji broj potomaka, također može pomoći u procjeni broja populacije za druge izumrle vrste.

Branimir Vorša | 22.05.2023. / 17:16

T-Rex, ilustacija
T-rex, ilustacija (Foto: Getty Images)

U novoj znanstvenoj studiji, objavljenoj u časopisu Palaeontology, napravljena je nova procjena toga koliko je zastrašujućih Tyrannosaurus rex dinosaura živjelo na Zemlji, prije nego li je asteroid udarom u Zemlju zapečatio sudbinu svih dinosaura. Prema toj studiji, čak 1,7 milijardi ovih zvijeri lutalo je Zemljom prije kataklizmičkog udara asteroida u Zemlju.

Da bi se došlo do takve brojke T-rexova na Zemlji, potrebna je obrada ogromne količine brojeva, sve od prosječnog životnog vijeka, do spolne zrelosti, do broja preživjelih jajašaca T. rexa. Sve to se mora izračunati i uzeti u obzir da bi se došla do navedene znanstvene procjene.

Kostur tiranosaura Trinityja Jedinstveni kostur T-rexa prodan za vrtoglavu cifru uz glasno negodovanje znanstvenika

Usporedba s prethodnom procjenom

Iako je 1,7 milijardi svakako velika brojka, to je oko 800 milijuna dinosaura manje od procjene do koje je došla studija iz 2021. godine. Najnovija analiza temelji se na najnovijim informacijama koje znanost ima o rastu i reprodukciji dinosaura i čini se da je točnija.

Za razliku od mog modela, generacijsko vrijeme, kao i očekivani životni vijek, bruto stope reprodukcije i reproduktivne vrijednosti jedinki izračunate iz prethodnog modela, snažno su proturječili našem trenutnom razumijevanju biologije T. rexa i drugih teropoda. Njihove vrijednosti također se nisu slagale s onima velikih postojećih gmazova, ptica i sisavaca. Svi ovi nedostaci prethodnog modela pogoduju procjeni individualnih i populacijskih karakteristika T. rexa i drugih izumrlih vrsta korištenjem mog modela, ističe Eva Griebeler, evolucijska ekologinja sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u njemačkom Mainzu.

Novi model testiran na 23 postojeće životinjske vrste

Ono što treba priznati prethodnoj procjeni, jest da je bila prva takve vrste te da još uvijek sadrži puno vrijednih podataka. Međutim, novo istraživanje koje je provela Griebeler, koristilo je ažurirane modele stopa preživljavanja i zrelosti T. rexa. S tim u vezi, novi izračuni jednostavno sugeriraju nižu stopu preživljavanja T. rexa, manji broj ukupnih generacija i smanjenu količinu polaganja jaja. Znanost sad ima prilično pristojne podatke o tim čimbenicima, temeljene na detaljnim studijama fosila i usporedbama sa suvremenim vrstama, za koje znanstvenici misle da su zadržale određene osobine dinosaura.

Griebeler je testirala svoj model u odnosu na podatke o 23 različite postojeće vrste među gmazovima, pticama i sisavcima i otkrila da prilično dobro predviđa broj jedinki vrsta u usporedbi s prethodnim modelom. To sugerira da bi trebao raditi i za Tyrannosaurus rexa.

Slika nije dostupna Znanstvenici iznenađeni: Otkrivene kosti dosad nepoznatog dinosaura, rođaka T-rexa

Priznanje kolega

Čak i jedan od autora prethodne studije odobrava novi rad. Posljednja brojka je realističnija, priznao je paleontolog Charles Marshall s kalifornijskog Sveučilišta Berkeley.

Gdje su sve te kosti?

Osim što je dosegnulo te pozamašne brojke od 1,7 milijardi, novo istraživanje također sugerira da smo pronašli minijaturni postotak ostataka T. rexa. Zašto je taj postotak tako mali i gdje su sve ostale kosti, pitanje je za buduća znanstvena istraživanja.

Griebeler sugerira da njezin model, koji se fokusira na maksimalni životni vijek, dob spolnog sazrijevanja i maksimalan godišnji broj potomaka, također može pomoći u procjeni broja populacije za druge izumrle vrste.

Svi ovi nedostaci prethodnog modela pogoduju procjeni individualnih i populacijskih karakteristika T. rexa i drugih izumrlih vrsta korištenjem mog modela, kaže na kraju Griebeler.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti