Njemačke mreže nespremne za struju iz elektrana na moru

Vjetroturbine u Sjevernom moru imaju teškoća s isporukom struje na jug Njemačke zbog problema u mreži, upozorio je operater Tennet.

Hina | 29.01.2024. / 12:17

Vjetroelektrana (Foto: Getty Images)

Elektrane su lani zbog uskih grla u mreži isporučile oko devet posto manje struje, ukupno 19,24 teravatsata (TWh), što odgovara potrošnji šest milijuna kućanstava.

Zbog brojnih uskih grla u električnoj mreži na kopnu velike vjetrooelektrane u Sjevernom moru moraju sve češće smanjivati proizvodnju, objasnio je izvršni direktor Tenneta Tim Meyerjuergens.

Dodatni je problem, po njegovim riječima, što na sjeveru Njemačke gotovo i nema velikih konvencionalnih elektrana koje bi mogle pomoći smanjivanjem proizvodnje. To utječe ne samo na količinu električne energije, već i na određivanje cijena, rekao je Meyerjuergens.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora Više od pola njemačke energije u 2023. došlo je iz obnovljivih izvora

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora Brutalna cifra: Ako Europa želi postati energetski samodostatna, potrebno je ulaganje od 2 bilijuna eura

Mreža se hitno treba proširiti gradnjom "superbrzih dalekovoda", predložio je.

Vjetroelektrane na kopnu i na moru proizvele su lani, po Tennetovoj procjeni, ukupno 148,97 TWh struje, za 26,18 TWh više nego 2022. Udio struje proizvedene u Sjevernom moru smanjio se za otprilike četiri postotna boda, na 13 posto.

Vjetroturbine u Baltičkom moru, sastavni dio mreže kojom upravlja tvrtka 50 Hertz, proizvele su proizvele 4,17 TWh, za 550 megavatsati više nego godinu ranije.

Kapaciteti vjetroelektrana u Sjevernom moru povećani su u prošloj godini za 70 megavata (MW), na 7,1 teravat, a najviše struje proizvele su 1. travnja, ukupno 6,49 teravata. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti