Njemački klimatolog upozorava: Približavamo se točki u kojoj treba priznati - vrijeme je isteklo

Globalno zatopljenje na tri stupnja bila bi "katastrofa", naglasio je Latif.

Hina | 18.07.2022. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje na najviše 1,5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razinama, upozorio je u ponedjeljak njemački meteorolog i klimatolog uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedjeljak da ćemo "s današnjom emisijom stakleničkih plinova, ovu razinu premašiti za nešto manje od deset godina".

Slika nije dostupna Zakasnili smo? Nova studija otkriva da Zemlja ima tek 33% šanse izbjeći klimatsku katastrofu do 2029. godine

Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru za tri stupnja, nastavio je Latif. Približavamo se točki u kojoj treba priznati: Vrijeme je isteklo, dodao je.

Globalno zatopljenje na tri stupnja bila bi "katastrofa", naglasio je Latif ukazujući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz 40-ak zemalja raspravljat će o idućim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu koji se održava u ponedjeljak i utorak u Berlinu.

Slika nije dostupna Njemački znanstvenik upozorava: Globalno zatopljenje potaknut će nove valove izbjeglica, a posebno će pogoditi neke države

Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat. Njemački kancelar Olaf Scholz i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi trebali bi se obratiti na sastanku.

Sastanak je dio prvih rasprava za određivanje dnevnog reda UN-ove konferencije o klimi COP27, koja bi se trebala održati u egipatskom obalnom gradu Sharm el-Sheikhu početkom studenog.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti