Njemački znanstvenik upozorava: Globalno zatopljenje potaknut će nove valove izbjeglica, a posebno će pogoditi neke države

Ako se globalno zatopljenje ne zaustavi, prosječna temperatura u regiji mogla bi porasti za 6 stupnjeva ljeti.

Hina | 22.12.2021. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Globalno zatopljenje posebno će pogoditi Bliski istok i sjevernu Afriku i potaknuti nove valove izbjeglica, smatra njemački klimatski znanstvenik Jos Lelieveld.

Regija je postala žarište klimatskih promjena i zagrijava se mnogo brže od ostalih područja, rekao je za dpa ravnatelj Instituta za kemiju Max Planck u Mainzu.

Slika nije dostupna Znanstvenici potvrdili arktički temperaturni rekord i upozorili: U budućnosti će se vjerojatno događati još veći ekstremi

Toplinski valovi koji traju tjednima s temperaturama do 56 stupnjeva Celzija ili čak i više od 60 stupnjeva u gradovima mogli bi u drugoj polovici ovog stoljeća mnoga područja učiniti nenastanjivim za ljude i životinje, objasnio je znanstvenik. Čak ni deve ne mogu preživjeti na takvoj vrućini.

Toplinski valovi u kombinaciji s drugim čimbenicima kao što je snažan rast stanovništva također bi povećali pritisak stanovništva na migraciju.

Prema Lelieveldu, ako se globalno zatopljenje ne zaustavi, prosječna temperatura u regiji mogla bi porasti za 6 stupnjeva ljeti.

Slika nije dostupna Znanstvenici razočarani nakon Glasgowa upozoravaju: Svijet je na putu zagrijavanja od 2.4 stupnja

Ovo je scenarij katastrofe, ali ne i nemogući scenarij, rekao je. Prosječna temperatura tamo je već porasla za gotovo 2 stupnja od 1980. godine, rekao je.

Za usporedbu, na klimatskoj konferenciji zemlje su se obvezale zaustaviti globalno zatopljenje na 1,5 stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim vremenima.

Prema riječima znanstvenika, porast temperature posebno će teško pogoditi zaljevske države. No posljedice bi osjetile i druge regije.

Libanon, Sirija, Irak i Izrael, ali i Egipat, u budućnosti će patiti od veće suše, rekao je Lelieveld i dodao da se pustinje šire.

Slika nije dostupna Zemlja iduće godine dobiva vlastitu "crnu kutiju": Snimat će kako naša civilizacija samu sebe vodi u propast

Dijelovi Sirije i Iraka ove su godine doživjeli jaku sušu, što je uzrokovalo ogroman pad uroda i rast cijena hrane.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti