Znanstvenici potvrdili arktički temperaturni rekord i upozorili: U budućnosti će se vjerojatno događati još veći ekstremi

Regija se zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Hina | 14.12.2021. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijevih stupnjeva evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verkhoyansku tijekom dugotrajnog toplinskog vala koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog zatopljenja, potvrdila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Verkhoyansk, u kojemu je rekordno visoka temperatura zabilježena 20. lipnja 2020., nalazi se 115 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, regije koja se zagrijava dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Kiša bi mogla zamijeniti snijeg na Arktiku prije no što smo se tome nadali

Slika nije dostupna Globalne promjene: Znanstvenici pojasnili tko je odgovoran za sve ekstremnije vremenske uvjete po svijetu

Ekstremne vrućine pridonijele su širenju požara u šumama i tundri na sjeveru Rusije. Istodobno su prouzročile požare obično vodom preplavljenih tresetišta, pri čemu su ispuštene rekordne emisije ugljičnog dioksida.

Moguće je, doista vrlo vjerojatno da će se u arktičkoj regiji u budućnosti događati i veći temperaturni ekstremi, stoji u priopćenju Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

U tom je području UN-ova agencija dosad provela rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima s obzirom na to da klimatske promjene potiču pojavu olujnih nevremena i visokih temperatura bez presedana.

Budući da su podaci o utjecaju klimatskih promjena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je provjeriti i usporediti s ostalim postojećim podacima u sklopu procesa u kojemu sudjeluje velika mreža volontera.

Zabilježeni temperaturni rekord sada je uvršten u službene dokumente Svjetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Guinnessove knjige rekorda za vremenske prilike u kojoj su, primjerice evidentirani podaci o dosad najsnažnijoj tuči i najduljem bljesku munje.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Globalno zatopljenje i topljenje arktičkog leda moglo bi na površinu izvući "prljavo rublje" čovječanstva

Slika nije dostupna Znanstvenici zapanjeni učestalim pojavama munja na Arktiku: "Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli takvo što"

Svjetska meteorološka agencija ranije je uvela novu kategoriju za područje Antarktike, a nakon podnošenja zahtjeva 2020. uvela je i novu kategoriju za Arktik. U objavi agencije stoji da je godina 2020. bila jedna od triju najtoplijih u povijesti mjerenja.

Odbor WMO-a istodobno se bavi provjerom ostalih potencijalno rekordih temperatura, poput one evidentirane 2020. u kalifornijskoj Dolini smrti i temperature od 48,8 Celzijevih stupnjeva izmjerene 11. kolovoza 2021. nedaleko od sicilijanskoga grada Sirakuze.

Još uvijek je riječ o neslužbenome novom rekordu za Italiju, ali i za čitavu Europu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti