Njemački ministar je protiv zatvaranja tržišta i kaznenih carina za kineska električna vozila

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti stvaranje dodane vrijednost u matičnoj zemlji i obranu pozicije u međunarodnoj trgovini.

Hina | 08.05.2024. / 12:05

BYD (Foto: Afp)

Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama.

Ne želimo zatvoriti tržište, želimo se natjecati, rekao je ministar iz stranke FDP u razgovoru za Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten, objavljenom u srijedu.

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Wissing.

Nio proizvodna linija Raste potražnja za kineskim električnim automobilima: Jednoj kompaniji porasla je prodaja za više od 130 posto

Volkswagen Njemački izvoz električnih automobila nadmašio uvoz u 2023.

Zato želimo međunarodnu trgovinu u ravnopravnom i standardiziranom konkurentskom okruženju, a ne trgovinski rat kroz kaznene carine, dodao je ministar.

To je po njegovim riječima iznimno važno za zemlju poput Njemačke koja se uvelike oslanja na globalnu trgovinu.

Proizvodimo za cijeli svijet i želimo to raditi i ubuduće. Kada je u pitanju kvaliteta naših proizvoda, naša je međunarodna pozicija izvrsna, ustvrdio je.

Europska komisija otvorila je pak prošle jeseni istragu kako bi utvrdila jesu li kineski izvoznici električnih automobila u prednosti zahvaljujući subvencijama. Prema EK, kineska su vozila obično oko 20 posto jeftinija od onih proizvedenih u EU. Istraga bi mogla rezultirati uvođenjem kaznenih carina.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti