Njemački regulatori pokrenuli istragu protiv Tesle zbog korištenja opcije autopilota

Istragom je obuhvaćen autopilot, odnosno opcija s kojom računalo samo upravlja automobilom i mijenja trake na cesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2022. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je nedavno protiv Tesle pokrenuta istraga u SAD-u zbog neočekivanog kočenja njihovih automobila tijekom aktiviranog autopilota, pojavili su se novi problemi za Muskovu kompaniju, ovog puta u Njemačkoj. Njihova savezna uprava za promet počela je s istragom tvrtke te žele ispitati je li ta opcija autopilota sigurna za korištenje na njemačkim cestama. Konkretno, ispituje se opcija promjene traka na autocestama dok vozilom upravlja računalo.

Slika nije dostupna Pogledajte video nesreće Teslina vozila kojim je upravljalo računalo

Kako smo više puta pisali, uz Teslin softver za upravljanje automobilima vežu se određene kontroverze te je nedavno na YouTubeu objavljen video u kojem je Model 3 na kojem je bila aktivirana opcija FSD (Full Self Driving Beta) udarila u stupić na cesti te je vozilo, umjesto u cestovnoj traci, prilikom jednog skretanja završilo u tramvajskoj traci.

Treba naglasiti kako su se u nekim slučajevima kritike Tesle pokazale neopravdanima poput prometne nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a za koju su policajci prvotno rekli kako je automobilom gotovo sigurno upravljao autopilot, da bi naknadna istraga pokazala da je riječ o ljudskoj grešci.

Slika nije dostupna Prpić o interesu Hrvata za električnim vozilima: Stariji se žele voziti jeftinije, ali svi će na kraju voziti na struju

U slučaju njemačke uprave za promet, oni ispituju je li spomenuta opcija promjene trake dok je autopilot aktiviran uopće dopuštena, odnosno legalna na tržištu EU te surađuju s nizozemskom regulatornom agencijom koja je odgovorna za odobravanje korištenja vozila diljem Europe. Na Electreku kažu kako bi odluka njemačkih regulatora mogla odraziti na korisnike Teslina autopilota u cijeloj Europi tako da će vlasnici automobila ove tvrtke pozorno pratiti istragu, odnosno njene rezultate i zaključke.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti