Njemačko istraživanje upozorava: Antitijela na koronavirus nestaju nakon nekoliko mjeseci

Kineski znanstvenici ranije su izvijestili da prisutnost antitijela na koronavirus u krvi znatno opada nakon dva mjeseca. To se posebno odnosi na asimptomatske bolesnike koji proizvode manje antitijela i stoga imaju slabiju imunu reakciju.

Hina | 13.07.2020. / 12:16

Laboratorij, ilustracija
Laboratorij, ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Studija znanstvenika iz Münchena sugerira da se antitijela protiv koronavirusa ne zadržavaju u tijelu dulje od nekoliko mjeseci, što dovodi u pitanje učinkovitost eventualnog cjepiva ili dugoročni imunitet.

Testovi na bolesnicima liječenima u minhenskoj klinici Schwabing pokazali su značajni pad broja neutralizirajućih antitijela u krvi, kazao je Clemens Wendtner, viši savjetnik odjela za zarazne bolesti bolnice.

Kod četiri od devet pacijenata uočili smo pad neutralizirajućih antitijela na vrlo specifičnom testu koji se može provesti u laboratoriju visoke sigurnosti, kaže Wendtner.

Sad se tek može spekulirati o utjecaju toga otkrića na dugoročni imunitet i strategije razvoja cjepiva, dodaje.

Rezultati sugeriraju da se pacijenti koji su se oporavili mogu ponovno zaraziti virusom, no potrebni su dodatni testovi kako bi se to potvrdilo, kaže Wendtner.

Tjelesni imunitet čine B-stanice odgovorne za antitijela i T-stanice koje pomažu uništavanju ili mogu same uništiti patogene koje su naučile prepoznavati nakon što je organizam bio izložen prvoj infekciji. Obje su odgovorne za dugotrajni imunitet.

Wendtnerovo otkriće u skladu je s drugim istraživanjima provedenima u svijetu.

Kineski znanstvenici izvijestili su u časopisu Nature da prisutnost antitijela na koronavirus u krvi pada znatno nakon dva mjeseca.

To se posebno odnosi na asimptomatske bolesnike koji proizvode manje antitijela i stoga imaju slabiju imunu reakciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti