Njih pandemija samo inspirira: 19 timova u Startup Factoryju bori se za svoje mjesto na tržištu

U zagrebačkom inovacijskom centru razvili su se mnogi danas uspješni poduzetnici. Zato je u startup scenu važno ulagati, bez obzira na situaciju u svijetu.

Informer | 01.11.2020. / 08:36

Galerija

Ove je godine 19 timova ušlo u finale predakceleracijskog programa Startup Factory. Nakon kratkog predstavljanja finalista u zagrebačkog Ziceru jasno je samo jedno – kreativnih i inovativnih ideja u Hrvatskoj ne nedostaje. Tako jedni razvijaju nosive generatore električne energije, drugi pametne softvere i aplikacije namijenjene poboljšanju zdravstva, mentalnog zdravlja, glazbene ali i sportske industrije. Među finalistima je i znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković koja se već dvadeset godina bavi istraživanjem gelova.

Prije jedno šest godina sam pronašla gelatore koji geliraju različita jestiva ulja. Ono što mi je tu bilo interesantno je da izazivaju skrutnjavanje tekućeg ulja u kruto stanje pri izrazito niskim koncentracijama. Znači, ako imate samo 0,02 posto gelatora možete čisto maslinovo ulje prevesti u kruto stanje, pojašnjava Nataša Šijaković Vujičić, finalistica Startup Factoryja.

To je važno, objašnjava znanstvenica, jer prehrambena industrija traži rješenje za smanjene udjela palmine masti u proizvodima. A upravo bi gelator s Instituta Ruđer Bošković, mogao biti rješenje.

Sad oni moraju staviti zdrava jestiva ulja, međutim takvi bi proizvodi bili u tekućem stanju što predstavlja ogroman problem. I sad su njihovi I&D odjeli u potrazi za ovakvim gelatorima, no naši su bolji. Bolji su po patentnoj literaturi i mi smo ih patentno zaštitili, ističe Šijaković Vujičić. 

Interes prehrambene industrije za zagrebačkim gelatorom postoji ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, a njegova je primjena moguća i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. No da bi mogao u primjenu mora proći proceduru stavljanja na listu aditiva koja traje godinu dana. No znanstvenica Šijatović Vujičić ne gubi vrijeme.

Trebamo ustvari dodatna sredstva da bismo izvršili sva testiranja i došli na listu dozvoljenih aditiva. Zbog toga sam se i prijavila na Zicer, da dobijem nova poduzetnička znanja i vještine te da upoznamo investitore i da možemo napraviti taj korak koji nas dijeli od plasmana gelatora na tržište, dodaje Šijatović Vujičić.

A sredstva su potrebna i timu koji razvija autonomnog robota za lasersko uništavanje korova.

To znači da nema potrebe za herbicidima, nema potrebe za plastičnom folijom, nema potrebe za okapanjem. Na primjer, butternut buće samo dva herbicida postoje i ako to ne uspije jako im je teško. Uglavnom se to okapa i zbog toga vrlo mali broj ljudi sadi takve usjeve na kojima se više zarađuje, objašnjava Leon Andrec, finalist Startup Factoryja.

Tim je trenutačno u fazi razvoja drugog prototipa, a ako će biti ulagača robot koji bi poljoprivrednicima trebao olakšati proizvodnju, ali i smanjiti potrebu za štetnim herbicidima, na tržištu bi mogao biti kroz tri godine. Sredstvima za razvoj novog proizvoda – podvodnog vozila na daljinsko upravljanje - nada se i tim Gorana Rukavine. Ovaj se tim, naime, bavi podvodnim snimanjima s podvodnim dronovima, a iskustvom su ustanovili da puno toga treba popraviti.

Onda smo došli na ideju, koja je vrlo inovativna, a to je da riješimo problem tlaka i da postojeći dron koji su danas, mali profesionalni dronovi, idu do 300 metara, a mi s rješavanjem problema stlačivosti bi išli do tisuću metara i više, priča Goran Rukavina, finalist Startup Factoryja.

Takav bi dron bio idealna zamjena za tehničko ronjenje koje je skupo i može biti opasno, kaže Rukavina koji se nakon 20 godina života u SAD-u vratio u Hrvatsku. A da bi njegov, kao i ostalih 19 projekata, lakše došli do tržišta i komercijalizacije već petu godinu pomaže Zicer kroz Startup Factory program. Timove sada čeka osam tjedna intenzivnog rada.

Tu je cilj ojačati timove međusobno, da vide koji su im nedostaci te da iste kroz osam tjedana programa nadomjeste, kaže Frane Šesnić, direktor Zicera.

A da će uz pomoć stručnjaka u Ziceru puno naučiti govori i činjenica da je zagrebački inovacijski centar ove godine bio u finalu natjecanja za najbolji inovacijski centar. Tome je svakako pridonio i Grad Zagreb koji je njegov osnivač i koji već pet godina financira Startup Factory program. Doduše, sredstva su ove godine smanjena za gotovo pola milijuna, s milijun na 550 tisuća kuna.

Bez obzira na poteškoće koje imamo s gradskim proračunom vezano uz smanjene prihode zbog epidemije, odnosno zbog lockdowna, potresa koji je bio pa smo sredstva morali preusmjeravati u nešto drugo uspjeli smo sačuvati sredstva ipak i za startu scenu. Nismo htjeli maknuti sve, bitno je da održimo kontinuitet, pojašnjava odluku Mirka Jozić, pročelnica GU za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Zagreba.

Jer su se u zagrebačkom inovacijskom centru razvili mnogi danas uspješni poduzetnici. Zato je u startup scenu važno ulagati. Pobjednici ovogodišnjeg programa bit će poznati početkom prosinca, a do onda ih čeka puno posla.

 Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti