Nobel za kemiju dodijeljen znanstvenicima koji su razvili klik-kemiju i bioortogonalnu kemiju

Tehnologije poznate kao klik-kemija i bioortogonalna kemija danas se globalno koriste za istraživanje stanica i praćenje bioloških procesa, stoji u priopćenju tijela koje dodjeljuje nagrade.

Hina | 05.10.2022. / 12:42

Klik-kemija, ilustracija (Foto: Johan Jarnestad/Kungl. Vetenskapsakademien)

 Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je u srijedu Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn Bertozzi i njezinu sunarodnjaku Barryju Sharplessu "za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije".

 

Amerikanac Barry Sharpless (81) pridružuje se elitnoj skupini znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade.

U objašnjenju stoji da su znanstvenici Nobela dobili za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove željene spojeve.

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu za kvantnu mehaniku

Klik-kemija se bavi reakcijama u kemijskoj sintezi u kojima produkti brzo i pouzdano nastaju kovalentnim vezanjem najmanje dviju manjih molekulskih jedinica.

Tehnologije poznate kao klik-kemija i bioortogonalna kemija danas se globalno koriste za istraživanje stanica i praćenje bioloških procesa, stoji u priopćenju tijela koje dodjeljuje nagrade.

Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali djelovanje ciljanih lijekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima, stoji u objašnjenju.

Nagradu dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti, a iznosi 10 milijuna švedskih kruna.

Proglašenje osvajača Nobelove nagrade Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Pääbou, dopisnom članu HAZU-a

Nobelovu nagradu za kemiju 2021. osvojili su Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan za rad na stvaranju novih alata za izgradnju molekula, doprinoseći tako razvoju novih lijekova.

Među prethodnim dobitnicima Nobela za kemiju su i Marie Curie, koja je istu nagradu za fiziku podijelila sa svojim suprugom i čija je najstarija kći, Irene Joliot-Curie, osvojila nagradu za kemiju nešto više od dva desetljeća nakon svoje majke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti