Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu za kvantnu mehaniku

Znanstvenici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2022. za postignuće ostvareno na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica, čime su otvorili vrata za rad na super računalima i u polju šifrirane komunikacije.

Hina | 04.10.2022. / 13:03

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku (Foto: Afp)

Nagrada im je dodijeljena za eksperimente koje su obavljali sa spregnutim fotonima, za utvrđivanje kršenja Bellovih nejednakosti i za pionirsko postignuće u kvantnoj informacijskoj znanosti, priopćilo je u utorak tijelo koje dodjeljuje nagrade.

Proglašenje osvajača Nobelove nagrade Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Pääbou, dopisnom članu HAZU-a

Kraljevska švedska akademija znanosti objavila je da su trojica laureata, francuski znanstvenik Aspect, američki znanstvenik Clauser i austrijski znanstvenik Zeilinger omogućili nastavak temeljnih istraživanja te su otvorili put za novu praktičnu tehnologiju.

Sada imamo veliko polje istraživanja koje uključuje kvantna računala, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifriranu komunikaciju, kaže se u priopćenju.

Nagradu staru više od stoljeća, vrijednu 10 milijuna švedskih kruna dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti.

Nobelova nagrada za fiziku druga je koju Akademija dodjeljuje ovaj tjedan, nakon što je švedski genetičar Svante Paabo u ponedjeljak osvojio nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Slika nije dostupna Dobitnica Nobelove nagrade za mir smatra da su društvene mreže stvorile “virus laži”

Nobel za fiziku često zauzima središnje mjesto među nagradama, jer su njome nagrađivana otkrića koja su preoblikovala način na koji vidimo svijet, a dosad su je dobili brojni poznati znanstvenici poput Alberta Einsteina, Maxa Plancka te Pierrea i Marie Curie.

Slijedi dodjela Nobelovih nagrada za kemiju, književnost, mir i ekonomiju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti