Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Pääbou, dopisnom članu HAZU-a

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju je Šveđanin Svante Pääbo, koji je nagrađen za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji, objavila je u ponedjeljak u Stockholmu Nobelova skupština.

Hina | 03.10.2022. / 12:10

Proglašenje osvajača Nobelove nagrade (Foto: Afp)

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade u kategoriji medicine na Institutu Karolinska u Stockholmu počeo je tjedan u kojemu će biti objavljene nagrade i za fiziku (utorak), kemiju (srijeda), književnost (četvrtak) i mir (petak). Jedino se dobitnik Nobelove nagrade za mir objavljuje u Oslu.

Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena sljedeći ponedjeljak, iako se ne temelji na konačnoj oporuci donatora nagrade i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833. - 1896.).

Nagrade će biti dodijeljene na godišnjicu Nobelove smrti 10. prosinca.

Prošle godine Nobelova nagrada za mediciju pripala je znanstvenicima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za otkriće staničnih receptora koje ljudi koriste za osjet temperature i dodira.

Nobelove nagrade prati novčani iznos od 10 milijuna švedskih kruna po kategoriji. 

Svante Pääbo je projekt otkrivanja čitavog neandertalskog genoma, koji je dovršen 2010., proveo i u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Slika nije dostupna Nobelova nagrada za medicinu u ruke znanstvenika koji su otkrili kako živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

Švedski antropolog i genetičar i jedan od osnivača paleogenetike, dopisni je član HAZU-a.

Svojim je znanstvenim radom dobro poznat i znanstvenoj zajednici i široj javnosti kao utemeljitelj novoga znanstvenog područja – molekularne arheologije – i kao jedan od najutjecajnijih svjetskih znanstvenika s područja evolucijske genetike čovjeka, navodi o njemu HAZU.

Sudjelovao je i u radu stručnih skupova u Hrvatskoj.

Metode izdvajanja i analize DNK iz paleontoloških i arheoloških ostataka koje je uveo u znanstvena istraživanja danas su međunarodni standard u tome području znanosti, navodi HAZU, a njegove metode omogućile su analiziranje čitavih genoma iz izumrlih organizama.

Čovječanstvo je uvijek zanimalo vlastito porijeklo. Otkuda potječemo i u kakvim smo odnosima s onima prije nas? Što nas - Homo sapiense razlikuje od drugih hominida? Svojim pionirskim istraživanjem Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće - sekvenciranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, objavila je Nobelova skupština u ponedjeljak.

Njegovo je i senzacionalno otkriće ranije nepoznatog hominida Denisova. Pääbo je također otkrio da se genetski transfer dogodio s tih izumrlih hominida na homo sapiensa nakon migracije iz Afrike prije oko 70.000 godina, navela je skupština koja ističe da taj je drevni prijenos gena na današnje ljude važan danas i za fiziologiju primjerice u proučavanju toga kako naš imunosni sustav reagira na infekcije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti