Noćne more mogu imati jezivu vezu s autoimunim bolestima

Noćne more mogu poslužiti kao rano upozorenje za pojavu lupusa, ističući ključnu vezu između snova i autoimunih poremećaja mozga.

Branimir Vorša | 23.05.2024. / 11:05

Noćna mora, ilustracija
Noćna mora, ilustracija (Foto: Getty Images)

Noćne more mogu signalizirati početak autoimunih poremećaja u mozgu. Studija Melanie Sloan, znanstvenice javnog zdravstva sa Sveučilišta Cambridge, otkriva da loši snovi često prethode napadima lupusa.

U internetskoj anketi provedenoj na 676 pacijenata sa sistemskim eritemskim lupusom (SLE), oko trećina njih je prijavila poremećene snove godinu dana prije pojave drugih simptoma. To otkriće podupire ideju da su snovi i imunološki sustav mozga povezani. Istraživanje je objavljeno u časopisu eClinicalMedicine.

Prvi dokaz

Odavno smo svjesni da promjene u snovima mogu značiti promjene u fizičkom, neurološkom i mentalnom zdravlju, a ponekad mogu biti rani pokazatelji bolesti. Međutim, ovo je prvi dokaz da nam noćne more također mogu pomoći u praćenju tako ozbiljnog autoimunog stanja kao što je lupus, a važan je znak i pacijentima i kliničarima da nam simptomi spavanja mogu govoriti o nadolazećem recidivu, kaže Guy Leschziner, neurolog u bolnicama Guy's and St Thomas's u Londonu.

Slika nije dostupna Finska studija pokazala da je pandemija kolektivna noćna mora

SLE je kronična autoimuna bolest koja počinje u dobi između 15 i 45 godina, a uzrokuje pogoršanje bolova u zglobovima, groznicu, bol u prsima, umor ili gubitak kose. Oko 40 posto pacijenata sa SLE-om razvija neuropsihijatrijske simptome, komplicirajući dijagnozu i liječenje, jer su simptomi poput noćnih mora i halucinacija subjektivni i često neprijavljeni.

Nezapaženi simptomi

Osobe s autoimunim bolestima mozga često imaju živopisne, emocionalno nabijene snove, koji obično prolaze nezapaženo. Nedavne studije pokazuju da uznemirujući snovi mogu prethoditi Parkinsonovoj bolesti i do deset godina te mogu predvidjeti pojavu demencije i multiple skleroze.

Istraživači su također intervjuirali 69 ljudi sa sustavnim autoimunim reumatskim bolestima, uključujući lupus. Jedan je sudionik opisao loše snove tijekom izbijanja lupusa kao "užasne". Mislim da što je moje tijelo pod većim stresom, to bi snovi bili življi i lošiji, rekao je navedeni sudionik.

Došao sam do zaključka da su noćne more vjerojatno borba protiv vlastitog sustava, rekao je pak drugi pacijent, teoretizirajući značenje takvih snova.

Poruka liječnicima

Znanstvenici su uveli pojam 'dnevne more' kad su govorili o halucinacijama. Čim ste rekli dnevna mora to je imalo smisla. To je kao, ne nužno strašno; kao da ste sanjali san, a ipak sjedite budni u vrtu... to je kao da se osjećate stvarno dezorijentirani .najbliže čega se mogu sjetiti je da se osjećam kao Alisa u zemlji čuda, odgovorio im je jedan od pacijenata.

Halo Startup koji želi zauvijek promijeniti svijet predstavio uređaj za - kontrolu snova

Istraživanje je pokazalo da je više od 60 posto ispitanika imalo sve češće poremećene snove prije dnevnih mora. Ti su nalazi u skladu s opažanjima Sloan i reumatologa Davida D'Cruza s Kings Collegea u Londonu.

Puno sam godina razgovarao o noćnim morama sa svojim pacijentima s lupusom i mislio sam da postoji veza s njihovom aktivnošću bolesti. Ovo istraživanje pruža dokaze za to i snažno potičemo više liječnika da pitaju o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijski simptomi, ističe D'Cruz.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti