Nakon što je Apple predstavio iPhone 2007. godine, brojne mobilne kompanije pokušale su se prilagoditi novim trendovima na tržištu koje je postavila Jobsova kompanija (telefoni bez fizičke tipkovnice i s ekranima osjetljivim na dodir), no ekipa iz Nokije koja je tada u potpunosti dominirala mobilnim tržištem smatrala je da telefoni s ekranima osjetljivim na dodir nikada neće biti dobri kao oni s fizičkom tipkovnicom. Ovakvo razmišljanje pokazalo se potpuno pogrešnim te je s vremenom smanjena prodaja Nokijinih telefona – njihovi prvi modeli s ekranima osjetljivim na dodir nisu se pokazali dovoljno konkurentnima, a korisnici nisu bili zadovoljni niti s operativnim sustavom Symbian.

Ovakvu situaciju iskoristili su konkurentni te je Samsung s vremenom preuzeo prvo mjesto na tržištu pametnih telefona i na cjelokupnom mobilnom tržištu, dok su problemi Nokije s vremenom postali sve veći. U Nokiji su krajem 2010. godine 'pronašli rješenje', odnosno novog izvršnog direktora koji je ponovno trebao Nokiju vratiti u sam vrh mobilnog tržišta te su iz Microsofta doveli Stephena Elopa. Zanimljivo je da su već tada neki tržišni analitičari Elopa prozvali trojanskim konjem čiji je cilj prodati Nokiju Microsoftu – prva velika Elopova odluka iz veljače 2011. godine bila je upravo partnerstvo s Microsoftom te je Nokia najavila da će njeni telefoni u budućnosti raditi na Windows Phone operativnom sustavu. Početak kraja ovog mobilnog branda počeo je u rujnu prošle godine kada je objavljeno da Microsoft kupuje Nokiju za 7,2 milijarde dolara – akvizicija je dovršena u travnju ove godine te je ubrzo nakon toga Microsoft najavio 18 tisuća otkaza (veliki broj otkaza odnosio se na ekipu iz finske kompanije).

Nakon akvizicije pametni telefoni i dalje su prodavani pod Nokijinim brandom, no kako prenose na BBC-u, to će se uskoro promijeniti te će se, umjesto Nokia Lumia, telefoni prodavati kao Microsoft Lumia – usprkos dogovoru prema kojem su se mobilni proizvodi još deset godina trebali prodavati pod imenom Nokia. Pametni telefoni Lumia 730/735 i Lumia 830 tako će vjerojatno biti posljednji modeli koji će se prodavati pod imenom Nokia Lumia. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju