Nova era putovanja u svemir: Britanska tvrtka ima hrabar plan za iskorištavanje snage nuklearne fuzije

Tvrtka iz Velike Britanije na rubu je transformacije svemirskih putovanja svojom ambicioznom potragom za propulzijom pokretanom nuklearnom fuzijom. Cilj je drastično smanjenje vremena putovanja i utiranje puta međuzvjezdanom istraživanju.

Branimir Vorša | 14.07.2023. / 11:31

Raketni motor na fuzijski pogon
Raketni motor na fuzijski pogon (Foto: Pulsar Fusion)

Tvrtka za svemirski pogon Pulsar Fusion sa sjedištem u Velikoj Britaniji znatno napreduje u potrazi za pogonom za svemirska putovanja koji se pokreće nuklearnom fuzijom. Tvrtka je započela s izgradnjom velike komore za nuklearnu fuziju u Bletchleyu u Engleskoj, s obzirom na to da joj je cilj biti prva koja će u svemiru uspješno pokrenuti pogonski sustav na nuklearnu fuziju.

Pogonska tehnologija nuklearne fuzije ima potencijal revolucionirati svemirsku industriju jer znatno skraćuje vrijeme putovanja do odredišta poput Marsa i Saturnova mjeseca Titana. Izvršni direktor Pulsara Richard Dinan vjeruje da je fuzijski pogon neizbježan.

Ovo se događa jer je primjena te tehnologije neodoljiva, poručuje Dinan.

Budućnost svemirskih putovanja temeljit će se na fuziji

Dok se Pulsar tijekom svoje 11-godišnje povijesti primarno fokusirao na istraživanje fuzije, također je razvio proizvode koji generiraju prihode, uključujući električni potisnik s Hallovim efektom za svemirske letjelice i hibridni raketni motor drugog stupnja. Tvrtka je 2022. godine dobila sredstva od britanske svemirske agencije za rad na pogonskom sustavu temeljenom na nuklearnoj fisiji, u suradnji s Nuclear Advanced Manufacturing Research Centrom i Sveučilištem Cambridge.

Međutim, Pulsar čvrsto vjeruje da budućnost putovanja u duboki svemir leži u fuzijskoj propulziji. Fuzija za svemirski pogon smatra se jednostavnijom od fuzije za proizvodnju električne energije na Zemlji zbog pogodnih uvjeta u svemiru, poput ekstremne hladnoće i gotovo savršenog vakuuma. Reakcije fuzije u tom okruženju proizvele bi visoke gustoće energije, omogućavajući supervelike brzine putovanja uz minimalnu potrošnju goriva u usporedbi s trenutačnim pogonskim sustavima za svemirske letove.

Bit će skupo, ali...

Pulsar međutim priznaje da bi fuzijski pogonski sustavi mogli biti skupi, ali Dinan vjeruje da je brzina u svemiru zamjenjiva s novcem, odnosno da se kupcima može naplatiti vrijeme ušteđeno tijekom putovanja u svemir.

Jedna je od prednosti fuzijske propulzije ta što je njezina temeljna fizika dobro poznata jer djeluje slično procesu fuzije na suncu. Glavni izazov leži u stabilizaciji ultravruće plazme tijekom znatnog razdoblja. Sljedeći je Pulsarov cilj konstruirati osmometarsku fuzijsku komoru koja može postići ultravisoke temperature i stvoriti ispušne brzine prikladne za međuzvjezdana putovanja.

Pulsar se udružio s tvrtkom Princeton Satellite Systems, kako bi iskoristio simulacije superračunala za bolje razumijevanje ponašanja plazme pod elektromagnetskim ograničenjem. Suradnja će također pomoći u modeliranju ponašanja plazme nakon izlaska iz raketnog motora, informirajući Pulsarov dizajn raketnog motora. Krajnji je cilj tvrtke napraviti demonstraciju rada fuzijskog pogonskog motora u orbiti, što bi predstavljalo prvi takav pothvat u svemiru.

Dinan naglašava da je fuzijska propulzija ključna za čovječanstvo u istraživanju izvan našeg Sunčeva sustava i unutar vijeka ljudskog života.

Ne postoji druga tehnologija za koju znamo da to može učiniti, smatra Dinan.

Pulsar Fusion odlučan je uvesti tu revolucionarnu tehnologiju i pokrenuti svemirska putovanja u novu eru.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti