Nova era tehnologije počiva na 10 godina istraživanja, iskustva i slušanja korisnika pametnih telefona

Uzimajući u obzir sve što je do sada napravljeno i brzinu kojom se tehnologija razvija, možda je ovo samo početak jedne nove ere tehnologije.

Martina Čizmić | 23.06.2019. / 09:43

Samsung Galaxy S10+ (Foto: Samsung)

Sjećate li se kako su izgledali pametni telefoni prije 10 godina? To su bili počeci "pametne" revolucije koja će u potpunosti promijeniti način na koji živimo, radimo i zabavljamo se. 

Prije deset godina na tržištu se pojavila i Samsungova Galaxy S serija, koja i danas, 10 godina kasnije izaziva pravu revoluciju i oblikuje budućnost pametnih uređaja. Deset godina kontinuiranih inovacija, neprekidnih istraživanja, velikih ulaganja i postavljanja standarda omogućili su Galaxy S seriji bude sinonim za najbolji pametni uređaj na svijetu. 

Povijest je započela u lipnju 2010. godine kada je Samsung na tržište lansirao prvi Galaxy S pametni uređaj. Kamera od 5 MP fotografirala je, za to doba, savršene fotografije, a 512 MB RAM memorije je ostavljala bez daha. Korisnici ovog telefona, njih čak 24 milijuna, nisu znali što raditi s 8 do 16 GB memorije, niti što sa sobom donosi Android Eclair 2.1. Također, na brzinu interneta od 3G nitko se nije žalio.

Deset godina kasnije, ove specifikacije više ne zadovoljavaju potrebe korisnika. Nova Galaxy S10 serija ima CPU performanse koje su 10 puta bolje, čak 11 puta bolju rezoluciju zaslona, kapacitet memorije koji je veći 24 puta, brzinu interneta koja je čak 277 puta bolja (od 3G do 5G), RAM memorija koja je veća 16 puta, dok je baterija 3 puta snažnija.

Samsung serija Galaxy S (Foto: Samsung)

Prvi Galaxy S imao je minimalne sigurnosne značajka koje su podrazumijevale unos lozinke ili uzorka. Na S10 i S10+ podatke korisnika čuva senzor za očitavanje otiska prsta na zaslonu i prepoznavanje lica vlasnika uređaja. Kamera od 5 MP evoluirala je do točke da je pored nje fotoaparat apsolutno bespotreban.
Od 2010. do danas, Galaxy S serija broji nekoliko stotina milijuna korisnika, a prema svemu sudeći taj će se broj u budućnosti samo povećavati. 

Evolucija Galaxy S serije i brzina kojom se razvijala osluškujući želje i potrebe njenih korisnika ukazuje na to da će i sljedećih 10 godina biti ispunjeno inovacijama i novim tehnologijama. Uzimajući u obzir sve što je do sada napravljeno i brzinu kojom se tehnologija razvija, možda je ovo samo početak jedne nove ere tehnologije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti