Nova generacija računala: Jednostavna, moćna i impresivna!

Na prošlotjednom IFA sajmu predstavljana su brojna računala, a posebno treba izdvojiti nekoliko modela koji nam pokazuju kakva sve računala možemo očekivati u budućnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2015. / 12:15

Nova generacija računala: Jednostavna, moćna i impresivna!

Ljeto i godišnji odmori polako se bliže kraju, nepodnošljive vrućine su iza nas, a oblaci i kiša koja je počela padati krajem tjedna podsjećaju nas kako je vrijeme da iz ormara počnemo vaditi toplu odjeću i pripremati se za jesen. Početak rujna označava i povratak u školske klupe i povratak u 'puni pogon' na poslu, a ovo je i vrijeme kada mnogi razmišljaju o kupovinu novih računala s kojima će krenuti u novu školsku/fakultetsku godinu, odnosno koja će im pomoći u uspješnom finišu poslovne godine. Trgovine informatičkom opremom već nude brojne 'Back to school' akcije u kojima nude računala po povoljnijim cijenama i po povoljnijim uvjetima otplate – većinom je riječ o klasičnim stolnim i prijenosnim računalima koji se u odnosu na modele od kraja prošlog desetljeća razlikuju većinom po boljem hardveru, većoj rezoluciji ekrana i slično, dok su dizajnom prilično slična.

Ipak, dolaskom tableta stvari su se malo promijenile te su vremenom sve popularnija postala hibridna računala, odnosno kombinacija tableta i prijenosnih računala poput Asusovih modela iz Transformer serije, Microsoftovog Surfacea i Lenovovih Yoga hibrida. Ovakva računala u budućnosti bit će sve popularnija te će sve više korisnika, umjesto kupovine tableta i prijenosnog računala, odlučiti na kupovinu ovakvog uređaja koji pruža mobilnost i jednostavnost tableta (koji su idealni za surfanje internetom, društvene mreže, uživanje u glazbi i videu, a zahvaljujući uslugama poput VIP TV-a za Van, sve više korisnika na njima gleda i televiziju), dok dodatna hardverska tipkovnica omogućuje brzo pisanje kao i na klasičnim laptopima.

Na velikom sajmu potrošačke elektronike IFA koji se prošlog tjedna održao u Berlinu, predstavljeni su brojni modeli novih stolnih računala, prijenosnika, tableta i hibrida, a mi donosimo popis nekoliko najzanimljivijih modela koji predstavljaju novu generaciju računala. Neki od ovih računala, poput Toshibinog hibrida, pokazuju nam aktualne trendove na tržištu, Asusov prijenosnik s vodenim hlađenjem namijenjen je ponajviše gamerima (i onima dubljeg džepa), dok su ostala dva računala zanimljiva su po svojoj jednostavnosti, ali i zato što su potpuno drugačija od ostalih modela na tržištu.

Asus GX700 – većina novinara koja je vidjela ovo prijenosno računala opisalo ga je riječima poput 'impresivno' i 'nevjerojatno', a s obzirom na dimenzije težinu i performanse, za neke je ovaj laptop bliži stolnim računalima nego prijenosnicima. Iako iz Asusa još ne žele otkriti sve detaljne specifikacije ovog prijenosnika poznato je kako će raditi na K seriji Intelovih Skylake procesora, imat će Nvidijinu grafiku te ekran dijagonale 17 inča Ultra HD rezolucije. Ono po čemu je ovaj uređaj naročito zanimljiv jest što je riječ o prvom prijenosnom računalu koje ima vodeno hlađenje (ne nalazi se u samom uređaju već ga je potrebno povezati) čiji je zadatak 'obuzdati' (overclockiranu) snagu ovog računala. Osim moćnih performansi i vodenog hlađenja, svakako treba istaknuti i 'svemirski' dizajn, a vjerojatno jedini problem ovog računala bit će i njegova 'svemirska' cijena.

Acer Revo Build – umjesto mučenja s otvaranjem računala kako bi zamijenili komponente, Acerov Revo Build omogućuje jednostavno slaganje računala poput lego kockica. Glavni dio ovog računala mala je baza u kojoj se nalazi Intelov procesor (riječ je o Pentium i Celeron procesorima nove generacije), 32GB flash memorije i 8GB RAM-a (koje su mogu dodatno nadograditi), dok se ostale komponente, odnosno blokovi putem magnetnih spojeva mogu jednostavno spojiti na ovu bazu. Acer je na IFA sajmu predstavio nekoliko takvih komponenti – za one koji žele bolju grafiku tu je komponenta s dodatnom grafičkom karticom, zatim komponenta s tvrdim diskom kapaciteta 500GB ili 1TB, blok s mikrofonom i zvučnikom te s bežičnim punjačem, a iz ove su kompanije najavili kako će u budućnosti predstaviti i nove komponente. Naglasak ovog računala je na jednostavnosti te bi se mogao pokazati odličnim rješenjem za one koji žele računalo manjih dimenzija koje će moći jednostavno nadograditi.

Asus Vivo Stick – u posljednje vrijeme sve je popularnija kategorija 'džepnih računala', pri čemu se ne misli na pametne telefone, već na računala veličine USB sticka. Ovakva računala već su predstavile kompanije poput Intela, Della i Lenova, a na IFA sajmu svoje je USB računalo predstavio i Asus. Ovaj minijaturni uređaj ima ugrađen Intelov Atom procesor, 2GB RAM-a, 32GB memorije te podršku za WiFi, a dolazi i s dva USB 2.0 utora za povezivanje s vanjskim uređajima. Na monitor ili televizor spaja  se jednostavno, umetanjem u HDMI ulaz, a putem USB-a na njega se povežu miš i tipkovnica i to je sve što je potrebno za pokretanje ovog minijaturnog računala. Pokreće ga operativni sustav Windows 10, a kada se pojavi na tržištu njegova cijena iznosit će 129 dolara. Ovaj se uređaj čini idealnim i jednostavnim rješenjem za sve korisnike koji žele računalo koje radi na Windowsima, a ne žele nositi laptope, već sve što im treba mogu nositi u džepu.

Toshiba Satellite Radius 12 - iako se dizajnom ne izdvaja previše od ostatka klasičnih prijenosnika, ovaj nam konvertibilni prijenosnik donosi brojne napredne opcije koje prikazuju neke trenutne i buduće trendove. Iz Toshibe kažu kako je ovo prvi Ultra HD konvertibilni prijenosnik na svijetu - dijagonala njegovog ekrana osjetljivog na dodir iznosi 12,5 inča te dolazi s rezolucijom koja je do sada većinom bila rezervirana za televizore velike dijagonale, Ultra HD, odnosno 3840 x 2160 piksela (iako je dostupan i u klasičnoj Full HD rezoluciji). Pokreće ga šesta generacija Intelovih Core procesora, a top model uključuje Core i7 procesor, 8GB RAM-a, SSD kapaciteta 512GB, bateriju koja može izdržati šest sati rada (8 u slučaju Full HD ekrana) te posljednju verziju Microsoftovog operativnog sustava, Windows 10.

Foto: Asus, Acer, Toshiba

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti