Iz SD Associationa, udruženja od skoro 900 kompanija koja određuje standarde za SD memorijske kartice, najavili su novu generaciju kartica – SD Ultra Capacity (SDUC) koja će omogućiti pohranu puno veće količine podataka te SD Express za još brži prijenos podataka.

Kako su potrebe za prostorom za pohranu podataka sve veće jer su i datoteke koje pohranjujemo poput iznimno velike, jasno je kako je potrebno rješenje zahvaljujući kojem će korisnici moći pohraniti brojne terabajte (4K) videozapisa, fotografija, glazbe i slično.

Trenutna maksimalna količina podataka koja se može pohraniti na SD kartice iznosi 2TB, a novi standard omogućit će pohranu čak do 128TB. Na The Vergeu podsjećaju kako je ograničenje od 2TB za SD kartice najavljeno još 2009., a još nije predstavljena takva kartica, dok cijena SD kartica kapaciteta 512GB iznosi nekoliko stotina dolara.

U teoriji na SD Ultra Capacity karticu najvećeg kapaciteta moći će se pohraniti više od 25 tisuća filmova u HD rezoluciji, no na takve kartice sigurno ćemo morati sačekati još dugo vremena te na početku možemo očekivati SDUC kartice manjeg kapaciteta te će biti zanimljivo vidjeti koliko će iznositi njihova cijena.

Govoreći o predstavljenim novitetima, predsjednik SDA-a Hiroyuki Sakamoto rekao je kako će sa SD Expressom ova organizacija ponuditi potpuno novi tip memorijske kartice s bržim protokolom koji će kartice pretvoriti u prijenosne SSD diskove. Trenutno maksimalna brzina prijenosa podataka SD kartica iznosi 624MB/s, a SD Express omogućit će brzinu prijenosa od čak 985MB/s.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju