Nova nada: Eksperimentalni probiotik pokazao velik uspjeh u liječenju multiple skleroze

Novi revolucionarno projektirani probiotik pokazuje potencijal u obuzdavanju autoimunih bolesti i nudi novu nadu za upravljanje iscrpljujućim stanjima poput multiple skleroze.

Branimir Vidmarović | 20.08.2023. / 09:24

Probiotik, ilustracija
Probiotik, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zamršena obrana imunološkog sustava može dovesti do bolesti poput multiple skleroze (MS) ako ne funkcionira ispravno. Međutim, znanstvenici su možda pronašli novi način za kontrolu takvih potencijalno štetnih autoimunih reakcija.

Tim znanstvenika iz bolnice Brigham and Women's i Medicinske škole Harvarda u SAD-u napravio je poseban probiotik dizajniran za regulaciju aktivnosti dendritičnih stanica, koje igraju ključnu ulogu u upravljanju odgovorima imunoloških stanica.

Kada su uneseni u crijeva miševa s induciranim stanjima sličnim MS-u, ovi projektirani probiotici učinkovito su potisnuli autoimunost u ključnim područjima mozga. To revolucionarno otkriće moglo bi biti ključno za liječenje nekih od trenutno najtežih autoimunih bolesti.

Precizan i s vrlo malo nuspojava

Jedan od aspekata navedene nove terapije koji najviše obećava njegova, jest njezina preciznost i minimalne nuspojave, što je izdvaja od postojećih opcija.

Proizvedeni probiotici mogli bi revolucionirati način na koji liječimo kronične bolesti, optimistično kaže Francisco Quintana, neuroznanstvenik iz bolnice Brigham and Women's.

Naglasio je i važnost navedenih mikroba za kontinuirano liječenje. Ako možemo koristiti žive mikrobe za proizvodnju lijekova iz tijela, oni mogu nastaviti proizvoditi aktivni spoj prema potrebi, što je bitno kada uzmemo u obzir cjeloživotne bolesti koje zahtijevaju stalno liječenje, pojašnjava.

Kako bi postigli ove izvanredne rezultate, znanstvenici su istražili funkciju dendritičnih stanica u autoimunosti. Identificirali su novi biokemijski put unutar ovih stanica koji bi mogao učinkovito "zakočiti" imunološki sustav u procesu koji često pođe po zlu kod autoimunih bolesti. Proizvodnjom laktata, projektirani probiotici aktivirali su taj regulator imunološkog odgovora.

Preskakanje krvotoka: Izravna komunikacije između crijeva i mozga

Tijekom studije uočen je fascinantan aspekt: probiotici nisu otkriveni u krvotoku miševa, što implicira izravnu komunikaciju između crijeva i mozga. To je značajno jer se dendritične stanice nalaze na oba ta mjesta u čovjkovom tijelu.

Iako je njihova studija prvenstveno bila usredotočena na miševe sa stanjima sličnim MS-u, potencijalne primjene se proširuju na različite imunološki posredovane bolesti. Budući da autoimune bolesti pogađaju znatan postotak stanovništva SAD-a (5-8 posto), a mogućnosti liječenja su ograničene zbog izazova poput krvno-moždane barijere, novo otkriće daje tračak nade za te ljude.

Znanstvenici u budućnosti predviđaju bezbroj proizvedenih probiotika, od kojih je svaki prilagođen za proizvodnju specifičnih spojeva za različite terapeutske rezultate. Iako su potrebna daljnja istraživanja, ova studija, koja je objavljena u časopisu Nature, postavlja snažne temelje za korištenje živih stanica kao izvora personalizirane medicine, sposobne utjecati na upale u različitim dijelovima tijela.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti