Nova nesreća Teslina automobila: Zapalio se zbog naglog zagrijavanja baterije?

Vatrogasci koji su gasili zapaljeni Teslin automobil u kojem je poginuo muškarac na svojoj su stranici na Facebooku napisali zanimljivu objavu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2018. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk nedavno se potužio kako svaka nesreća u kojoj su sudjelovali Teslini automobili puni naslovnice velikih medija, dok gotovo nitko ne spominje 40 tisuća poginulih na američkim prometnicama prošle godine. Šef kompanije u pravu je, no njegova kompanija i automobili pod konstantnim su povećalom jer su Teslini automobili primjer vozila kakva bi u budućnosti trebala dominirati cestama diljem svijeta – pokretat će ih električni motori, a njima će upravljati računala.

Ovih dana mediji pišu o još jednoj nesreći Teslina vozila koja se prije tjedan dana dogodila u Švicarskoj i u kojoj je jedan muškarac izgubio život. Automobil kojim je upravljao udario je u ogradu na autocesti u kantonu Ticino, zapalio se i u potpunosti izgorio.

Uzrok požara službeno nije poznat, no vatrogasci iz postaje najbliže mjestu nesreće koji su izašli na teren na svojoj stranici na Facebooku napisali su kako bi uzrok mogla biti litij-ionska baterija u automobilu – prilikom snažnog udarca u ogradu baterija je mogla izazvati tzv. thermal runaway proces, odnosno moglo je doći do naglog porasta temperature.

Vatrogasci su u toj objavi citirali vatrogasnog stručnjaka Guida Zaccarellija koji je u jednom članku rekao kako do takvog naglog podizanja temperature litij-ionskih baterija može doći u nekim određenim okolnostima te da tada nastaje lančana reakcija širenja topline koja može izazvati destrukciju baterije i automobila.

Zanimljivo, ta je objava naknadno obrisana i zamijenjena drugom objavom.

Iz lokalne policije kažu kako trenutno traje istraga te da ništa ne upućuje na to da je do zapaljenja došlo zbog baterije automobila. Što se konkretno dogodilo – je li bio uključen autopilot, zašto je došlo do sudara, pa i zapaljenja, trenutno ne znaju ni u Tesli jer nisu dobili podatke iz automobila, iako im se čini kako je glavni razlog nesreće velika brzina.

Izvor: The Local
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti