Nova opasnost za autonomne automobile dolazi iz svemira

Proizvođači autonomnih automobila moraju voditi računa o cijelom nizu potencijalnih problema.

Martina Čizmić | 17.03.2018. / 08:10

Autonomni automobili (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Autonomni automobili još nisu počeli ozbiljno voziti našim cestama, a sve više znanstvenika pronalazi opasnosti koje bi mogle ugroziti njihovu autonomnost.

Nakon što je otkriveno da pranje autonomnog vozila u automatskoj praonici može "oslijepiti" vozilo, sad upozorenje dolazi od opasnosti iz svemira.

Točnije, od solarnih oluja koje s vremena na vrijeme izbiju na Suncu, otpuste ogromnu količinu energije i mogu utjecati na geomagnetsku aktivnost i radijaciju i na Zemlji.

Iako te oluje nisu direktno opasne za ljude, jer nas štiti zemljina atmosfera, uvelike utječu na satelite koji utuju u Zemljinoj orbiti.

Upravo zbog toga što mogu oštetiti i prekinuti podatkovne veze u GPS-u, predstavljaju problem za autonomne automobile koji se oslanjaju na te podatke.

Direktor opservatorija iz Bouldera u Koloradu, Scot McIntosh, upozorio je kako bi inženjeri koji rad na razvoju autonomnih automobila morali voditi računa i o tome što će se dogoditi ako automobil izgubi vezu s GPS satelitima. Jer, kako sada stvari stoje, autonomni bi automobili jednostavno mogli stati i čekati dok se signal ne vrati.

Da su inženjeri ozbiljno shvatili takva upozorenja govori i činjenica da se većina autonomnih automobila, osim na GPS, za snalaženje u prostoru oslanja i na cijeli niz senzora, lidar, ali i karte koje su pohranjene u samom vozilu i redovito ažurirane.

Osim toga, zahvaljujući sondi koja je odaslana u svemir i koja stalno nadzire Sunce, znanstvenici na Zemlji znaju da se dogodila solarna oluja koja putuje u našem smjeru pola sata do sat prije no što ona dođe do nas. Dovoljno je to vremena za upozorenje i sigurno zaustavljanje autonomnih automobila diljem svijeta.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti