Nova opcija iz Googlea: Telefoni s Androidom dobivaju opciju ranog upozorenja o potresima

Korištenjem akcelerometara pametni telefoni moći će se koristiti kao seizmometri - detektirat će trešnju i upozoravati ljude na potrese.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2020. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve do kobnog nedjeljnog jutra 22. ožujka ove godine kada je, usred pandemije, Zagrepčane probudio snažan potres, mnogi vjerojatno nisu previše razmišljali o takvom obliku opasnosti. No nakon toga dijelu stanovnika glavnog grada najčešće korištena aplikacija bila je EMSC, preko koje su pratili potrese kojih je u Zagrebu u posljednjih pola godine bilo zaista mnogo.

Slika nije dostupna Čista matematika: Britanski znanstvenici napravili novi model za koji vjeruju da će bolje predvidjeti potrese

U budućnosti će se obavijesti o potresima moći dobivati preko pametnog telefona ako ga pokreće operativni sustav Android, a ta opcija koju je jučer predstavio Google prvo će biti dostupna u Kaliforniji. Google s ovim novitetom pretvara sve Androide u seizmometre stvarajući, kako su napomenuli iz te kompanije, najveću svjetsku mrežu detekcije potresa.

Pri detekciji i ranom upozorenju o potresima telefoni će koristiti akcelerometre koji su dovoljno snažni za prepoznavanje početne trešnje, odnosno P-valova potresa. Nakon što telefon zabilježi te valove, informacije se šalju u centralni server, koji će na temelju ostalih podataka dobivenih od uređaja s tog područja ocijeniti je li zaista došlo do potresa. Na početku Google će te informacije prikazivati prilikom pretraživanja pojmova o potresima, no u budućnosti na temelju detekcije podrhtavanja putem telefona namjeravaju slati upozorenja osobama koje se nalaze na području potresa.

Slika nije dostupna Tutnjava, podrhtavanje, tutnjava: Hrvatski seizmolog s australskom adresom odgovorio na pitanje koje najviše zanima sve Zagrepčane

Upozorenje o potresu koje bi osobe dobile preko mobilnog telefona moglo bi im dati nekoliko sekundi vremena da se sakriju u zaklon prije glavnog udara, tako da bi s novom opcijom Google zaista mogao spašavati živote. Trenutačno nije poznato kada će ta opcija biti dostupna i na drugim tržištima.

Osim detekcije potresa Google je predstavio još nekoliko noviteta na Androidima, poput nadogradnje aplikacija Android Auto i Lookout te opcije za praćenje kvalitete spavanja.

Izvor: Tech Crunche
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti