Nova opcija na YouTubeu mogla bi vas oduševiti: Jeste li je već isprobali?

Google i YouTube konstantno eksperimentiraju s nekim novitetima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2024. / 10:42

Oduševljenje (Foto: Getty Images)

Koliko puta ste se sjetili neke pjesme, ali niste se mogli sjetiti njenog imena i izvođača pa je niste mogli potražiti na YouTubeu ili streaming servisima? Googleovci već dugo vremena rade na rješenju tog problema te su razvili tehnologiju koja može prepoznati ime pjesme samo na temelju - vašeg pjevušenja. Dakle, sve što trebate napraviti jest zapjevati ili samo pjevušiti melodiju pjesme, a Googleov algoritam bacit će se na posao i pokušati pronaći originalnu pjesmu.

GTA Lasagna GTA Lasagna: Pogledajte spot “Rim Tim Tagi Dim” u stilu legendarne i kontroverzne videoigre

U biti je riječ o nekoj vrsti Shazama, odnosno alata za prepoznavanje pjesama, ali s puno većim mogućnostima. Iza ove tehnologije, naravno, stoji umjetna inteligencija te je ona bazirana na modelima strojnog učenja koji melodiju koja se pjevuši povezuje s otiskom pjesme, kako su to nazvali u Googleu. Kada sustav prepozna vaše pjevušenje, odvest će vas na YouTube i prikazati vam videozapise te stvari.

Treba naglasiti kako nije riječ o novoj tehnologiji jer ju je Google razvio prije nekoliko godina, no na početku je trebalo 10 do 15 sekundi za prepoznavanje pjesme. S vremenom je tehnologija napredovala pa su prošle godine iz ove tvrtke pohvalili kako njihov sustav može prepoznati pjesmu na temelju minimalno tri sekunde pjevušenja. Tada su najavili kako je riječ o eksperimentu koji će biti dostupan dijelu korisnika Androida.

Nedavno su najavili kako ova mogućnost stiže na aplikaciju YouTube Music za Androide, a već je dostupna i dijelu korisnika klasične YouTubeove aplikacije na Googleovom mobilnom operativnom sustavu. Kako bi je aktivirali potrebno je prvo ići na opciju pretraživanja na YouTubeu i pritisnuti mikrofon nakon čega će se u gornjem dijelu ekrana otvoriti opcija glasovnog upisa pretraživanja, pored koje se nalazi opcija “Pjesma”, s ikonom sličnom valu. Klikom na nju pojavit će se informacije kako trebate svirati, pjevati ili pjevušiti pjesmu, a YouTube će pokušati prepoznati o kojoj se pjesmi radi.

Ova tehnologija, što smo se i sami uvjerili, nije savršena, no prilično je precizna i često će pronaći pjesme koje tražite tako da bi mogla oduševiti korisnike i pomoći im u trenutcima kada žele čuti neku pjesmu, a ne mogu se sjetiti njena imena. Također, opcija djeluje baš poput Shazama i prepoznaje pjesme koje se reproduciraju na radiju, TV-u i slično.

YouTube YouTube testira novu opciju baziranu na AI-u koja bi mogla biti jako popularna među korisnicima

Dok je ova opcija dostupna na Androidima ili je korisnici Googleovog mobilnog operativnog sustava mogu očekivati uskoro, korisnici iPhonea i dalje nemaju takvu mogućnost. Na iPhoneu je implementiran Shazam koji brzo može prepoznati pjesme, no samo originale, ne i pjevušenje. Dobra vijest je što je, prema informacijama koje kruže mrežom, Google počeo s testiranjem te opcije na aplikaciji za Appleove uređaje pa bi jednom ona trebala postati dostupna i na iPhoneu. Ipak, još se ne zna kada bi to moglo biti.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti