Nova opcija Teslina softvera: Autopilot će se zaustaviti na crvenom svjetlu i znaku STOP, no usporit će i na zelenom svjetlu

Dio kritičara Tesle smatra da kompanija ne smije testirati svoj softver u stvarnim uvjetima jer samo jedna greška mogla bi biti kobna...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2020. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krajem prošlog tjedna vlasnici neki Teslinih automobila dobili su novu nadogradnju softvera za svoj automobil i sustav autonomne vožnje zahvaljujući kojem će automobili moći prepoznati crveno svjetlo na semaforu i znak STOP te se zaustaviti. Nova verzija softvera još je u testnoj fazi te bi Teslina umjetna inteligencija trebala učiti na primjerima iz stvarnog života i s vremenom dodatno poboljšati svoje mogućnosti.

Tesla Automobil je vozio 100 km/h u pogrešnom smjeru, a onda se umiješao Teslin autopilot i spriječio sudar

S novim softverom Muskovi automobili, kako možemo vidjeti na videozapisima koji su objavljeni na YouTubeu, odlično prepoznaju semafore i znakove STOP te prije njih usporavaju i zaustavljaju se, no automobili usporavaju čak i kada je na semaforu - zeleno. Prilikom približavanja semaforu automobil obavještava vozača da namjerava usporiti i zaustaviti se, nakon čega vozači mogu stisnuti gas kako bi automobilu dali poruku da je sigurno nastaviti s vožnjom te da se ne mora zaustaviti na semaforu.

No ako vozači ne reagiraju, smanjivanje brzine na 10-ak km/h može biti prilično opasno jer vozači u automobilima iza Tesle ne očekuju takva usporavanja. Zbog toga bi moglo doći i do prometnih nesreća, odnosno naleta automobila na stražnji dio Teslinih vozila koja (neočekivano) usporavaju, upozorila je Missy Cummings, profesorica s Dukea koja proučava autonomne sustave.

Ruke uvijek moraju biti na volanu

Prilikom nadogradnje softvera i iz Muskove kompanije upozorili su na to da autopilot možda neće u svim situacijama u kojima bi trebao zaustaviti automobil. Zato vozači uvijek moraju biti maksimalno koncentrirani i spremni preuzeti kontrolu, odnosno zaustaviti automobil kada je to potrebno.

Iako će se s takvim načinom testiranja softver unaprijediti kako bi jednog dana mogao biti potpuno autonoman, Cummings je prilično kritična prema testovima automobila u stvarnim uvjetima. Pita se trebaju li reagirati regulatori i zabraniti korištenje nedovršenog softvera u javnosti, pogotovo zato što je riječ o softveru koji ima, naglasila je, znatne nedostatke.

Novu Teslinu tehnologiju kritizirao je i Paul Godsmark iz kanadskog centra izvrsnosti autonomnih vozila (CAVCOE) za koju kaže da je "recept za katastrofu". Naime, dovoljno je da od 10 tisuća puta, softver zakaže samo jednom i ne zaustavi se na semaforu ili znaku STOP, zbog čega ljudi mogu poginuti.

Slika nije dostupna "Čudo je da smo svi preživjeli": Teslin autopilot spasio je 8 života u jednoj nesreći!

Kao i uvijek, situacija nije crno-bijela. Dok su Teslini automobili s uključenim autopilotom sudjelovali u nekim prometnim nesrećama, čak i sa smrtonosnim ishodima, mnogo je slučajeva u kojima su vlasnici Teslinih vozila komentirali kako ih je upravo autopilot, tj. softver spasio od prometnih nesreća jer je reagirao prije vozača i skrenuo/zakočio/izbjegao opasne situacije. Također, iz Tesle konstantno upozoravaju na to da njihova usluga nazvana autopilot u biti nije autopilot. Riječ je o asistentu u vožnji i tijekom njegova korištenja uvijek je potrebno imati ruke na volanu i pratiti stanje u prometu kako bi vozači mogli reagirati na vrijeme, čega se mnogi vlasnici ne pridržavaju.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti