Nova opcija u aplikaciji za navigaciju mogla bi smanjiti broj prometnih nesreća i spasiti živote

Zahvaljujući ovom novitetu vozači će znati kada trebaju dodatno povećati oprez tijekom vožnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.11.2023. / 09:21

Navigacija (Foto: Getty Images)

Waze je mnogima postala aplikacija koju automatski aktiviraju čim sjednu u automobil. Bazirana je na brojnim informacijama korisnika u stvarnom vremenu te, osim uputa za navigaciju, putem Wazea korisnici mogu pratiti i stanje na prometnicama, gužve i slično, a aplikacija im nudi i alternativne pravce kako bi izbjegli gužve i pronašli alternativne i brže pravce do odredišta.

Izraelska vojna vozila Izraelska vojska imala je važan zahtjev prema Googleu i Appleu: Američke kompanije brzo su ga ispunile

Među brojnim korisnim opcijama, Waze je sada dobio još jednu koja bi se mogla pokazati jednom od najznačajnijih do sada jer bi se, zahvaljujući njoj, mogli čak spašavati i ljudski životi na prometnicama. Waze će tako u budućnosti korisnike upozoravati kada se približe opasnim dijelovima na prometnicama, odnosno cestama na kojima je u prošlosti zabilježen natprosječan broj prometnih nesreća. Upozorenja su bazirana na povijesnim podacima, kao i podacima trenutačnog stanja na cestama.

Opcija je nazvana crash history alerts, a Waze je ovu opciju počeo testirati još krajem prošle godine te je tada bila dostupna samo malom broju korisnika. Također, podsjetimo i na još jednu opciju koju je kompanija ranije predstavila, a može utjecati na smanjenje nesreća i spašavanje ljudskih života - upozorenje na pružne prijelaze.

Waze je startup koji je osnovan prije više od desetljeća, a 2013. godine kupio ga je Google za više od milijardu dolara, a za kompaniju je u to vrijeme navodno bio zainteresiran i Apple te još neke tvrtke. Tijekom godina aplikacija se pokazala spasonosnim rješenjem za brojne vozače kojima je olakšala i skratila putovanja.

Slika nije dostupna “Waze je poludio”: Popularna aplikacija vozače šalje u slijepe ulice i na ceste s velikim gužvama

No s druge strane, nisu baš svi bili zadovoljni s Wazeom. Naime, kako bi rasteretili glavne ceste na kojima su najveće gužve, aplikacija je vozače često znala uputiti na sporedne puteve i kvartove u kojima nije bilo toliko gužvi. To je najviše zasmetalo stanovnike tih ulica jer, kako su se više puta potužili medijima, prije Wazea njihovi su kvartovi bili mirni i bez gužvi, a kada su ljudi zbog aplikacije počeli koristiti te alternativne ceste, stanovnicima bi nekad trebalo i po pola sata, čak i više samo dok napuste svoju ulicu.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti