Nova prijevara na Twitteru: "Verificirani" Musk dijeli bitcoine

Profil s imenom Elona Muska i plavom kvačicom koja potvrđuje da je riječ o verificiranom profilu na Twitteru dijeli bitcoine na ovoj društvenoj mreži… Naravno da je riječ o prijevari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2018. / 10:23

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Poznata izreka kaže – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno nije istinito, a ova se izreka može primijeniti i na tvitove u kojima je Elon Musk objavio da je dao ostavku na dužnosti u Tesli te je odlučio svojim vjernim pratiteljima podijeliti 10 tisuća bitcoina, pri čemu jedan korisnik može maksimalno dobiti bitcoine u vrijednosti do čak 192 tisuće dolara. No prije nego što prime bitcoine, korisnici prvo moraju kliknuti na link koji je postavio u tvitu i poslati od 0,1 do 3 BTC-a u bitcon novčanik kako bi "potvrdili svoje adrese" i tek nakon toga moći će primiti između jednog i 30 bitcoina.

Ono što ovu prijevaru čini (djelomično) uvjerljivom jest plava kvačica pored imena Elon Musk na Twitteru te komentari (od kojih neki također imaju kvačicu koja potvrđuje verifikaciju na ovoj mreži) u kojima se korisnici zahvaljuju Musku na bitcoinima koje im je dao.

Riječ je, naravno, o hakerima koji su preuzeli kontrolu nad određenim brojem verificiranih profila na Twitteru te su promijenili ime tih profila u Muskovo ime, no dok se korisničko ime može mijenjati, ime profila ne može, pa tako pored imena Elona Muska stoji korisničko ime @PantheonBooks, što jasno ukazuje na to da sam profil nema veze s Muskom. Hakeri su čak i promovirali ovu objavu tako da se pokaže što većem broju korisnika, a dio osoba nasjeo je na prijevaru jer je u novčanik koji su hakeri objavili u privitku objave uplaćeno skoro 180 tisuća dolara.

Inače, ime Elona Muska često se koristi u internetskim prijevarama jer prevaranti pokušavaju iskoristiti njegovo ime i veliki utjecaj u industriji, a kao što vidimo iz ovog primjera, često u tome i uspijevaju. On, naravno, nije jedina osoba zanimljiva prevarantima – npr. ime osnivača kriptovalute ethereum Vitalika Buterina toliko se puta koristilo u prijevarama i navodnim darivanjima njegove kriptovalute da je on na Twitteru odlučio promijeniti ime u "Vitalik Non-giver of Ether".

Izvor: Slate
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti